Επιτέλους, θεραπεία καρκίνου χωρίς χημειοθεραπεία

Ένα βήμα πριν από τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα χωρίς την ανάγκη χημειοθεραπείας βρίσκονται οι επιστήμονες. Χάρη στο συνδυασμό των νέων ανοσοθεραπειών, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, η επιβίωση των ασθενών, ακόμη και εκείνων που πάσχουν από μεταστατική νόσο.

Αυτά αναφέρθηκαν σε εκδήλωση, που οργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία εορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου. Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού και η ανάληψη δράσης με στόχο την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Η ανοσοθεραπεία έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη νόσο. Όμως, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, καθώς ανακύπτουν κρίσιμα ερωτήματα: πώς επιλέγουμε τους ασθενείς, ποιοι είναι οι κατάλληλοι συνδυασμοί φαρμάκων, αν μπορεί να γίνει πρόβλεψη της τοξικότητας, πώς ξεπερνάμε την ανάπτυξη αντίστασης στις νέες θεραπείες και ποια είναι η βέλτιστη διάρκεια θεραπείας», ανέφερε ο κ. Ι. Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ).

Στο μελάνωμα, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Ελ. Γκόγκα, διευθύντρια της Α παθολογικής κλινικής στο Λαϊκό. «Με την εισαγωγή της ανοσοθεραπείας άλλαξαν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα. Η πενταετής επιβίωση διαμορφώνεται πλέον στο 35-40% με τη λήψη μίας ανοσοθεραπείας και με συνδυασμό φαρμάκων, το ποσοστό αυξάνεται στο 52%», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Αρ. Μπάμιας, ο οποίος είναι διευθυντής στο Αττικόν αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις από τη χρήση της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του νεφρού. Όπως είπε, «η εφαρμογή της αυξάνει την επιβίωση και σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών επιτυγχάνεται μακροχρόνιος έλεγχος της νόσου, χωρίς ανάγκη για άλλες θεραπείες. Εξίσουν θετικά είναι τα αποτελέσματα στον καρκίνο του ουροθηλίου για τον οποίο δεν υπήρχε κανένα νέο φάρμακο εδώ και 15 χρόνια. Εδώ η ανοσοθεραπεία χορηγείται συνήθως μετά από αποτυχία της χημειοθεραπείας».

Στον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο σε θανάτους παγκοσμίως, αυτόν του πνεύμονα αναφέρθηκε ο καθηγητής και διευθυντής στο νοσοκομείο Σωτηρία κ. Κ. Συρίγος. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα πεθαίνουν περίπου 6.500 άνθρωποι από τη νόσο, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κάπνισμα. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι κάθε μέρα 1.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της νόσου.

«Η ανοσοθεραπεία αποτελεί πλέον το βασικό πυλώνα θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, είτε μόνο της είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Πολύ σύντομα όμως θα είναι εφικτή η θεραπεία και χωρίς χημειοθεραπεία χάρη στη χρήση συνδυασμού ανοσοθεραπειών», τόνισε ο καθηγητής.

Σύσσωμοι οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί στη χώρα μας η διενέργεια κλινικών μελετών και απηύθυναν έκκληση στην Πολιτεία να προχωρήσει ταχύτατα η αξιολόγηση των νέων θεραπειών, καθώς εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχουν ενταχθεί νέα σκευάσματα στη θετική λίστα. Επίσης, κάλεσαν το κοινό να απευθύνεται σε εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου, που υπάρχει βαθιά γνώση στη χρήση των νέων θεραπειών.

 

 

Πηγή:https://virus.com.gr/