Η θεραπεία με πεπτίδια έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για διάφορες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της ανοσοτροποποίησης και του καρκίνου. Η θεραπεία με πεπτίδια έχει αποκτήσει δημοτικότητα λόγω της ικανότητάς της να στοχεύει συγκεκριμένα βιολογικά μονοπάτια που σχετίζονται με διαταραχές και μπορεί να έχει λιγότερες παρενέργειες από τις παραδοσιακές θεραπείες.
-
Η θεραπεία με πεπτίδια χρησιμοποιεί πεπτίδια (μικρά θραύσματα πρωτεΐνης) για να αλληλεπιδράσει θεραπευτικά με τα κύτταρα του σώματος και να ρυθμίσει τις φυσιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με ασθένεια/διαταραχή.
-
Διατίθενται διάφορες μορφές πεπτιδοθεραπείας. Μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι η ανοσοθεραπεία με βάση τα πεπτίδια, η θεραπεία με αυξητική ορμόνη και η θεραπεία με αντιμικροβιακά πεπτίδια.
-
Η θεραπεία με πεπτίδια δείχνει πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών φλεγμονωδών, μεταβολικών, αυτοάνοσων, καρδιαγγειακών, αντιμικροβιακών και καρκινικών.
Τι είναι η πεπτιδοθεραπεία;
Η θεραπεία με πεπτίδια περιλαμβάνει μικρές αλυσίδες αμινοξέων (πεπτίδια) για τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών καταστάσεων. Τα πεπτίδια μπορούν να σχεδιαστούν για να μιμούνται φυσικά πεπτίδια που βρίσκονται στο σώμα ή να είναι εξ ολοκλήρου συνθετικά. Η θεραπεία με πεπτίδια δείχνει δυνατότητες για τη θεραπεία πολλαπλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων μεταβολικών, αυτοάνοσων, καρδιαγγειακών, αντιμικροβιακών και καρκινικών εφαρμογών.
Διαφορετικά είδη πεπτιδικών θεραπειών
Οι θεραπείες με πεπτίδια περιλαμβάνουν μια ποικιλία προσεγγίσεων, καθεμία από τις οποίες χρησιμοποιεί συγκεκριμένους τύπους πεπτιδίων για την επίτευξη θεραπευτικών αποτελεσμάτων.
Ανοσοθεραπεία με βάση τα πεπτίδια
Η πεπτιδική ανοσοθεραπεία προσφέρει πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες. Για παράδειγμα, μια κλινική δοκιμή έδειξε με επιτυχία ότι οι συνθετικοί πεπτιδικοί ανοσορυθμιστικοί επίτοποι (SPIREs) προκαλούν σημαντική βελτίωση σε ασθενείς με ρινοεπιπεφυκίτιδα. Σε αυτοάνοσα νοσήματα, ένα πεπτιδικό εμβόλιο που ονομάζεται «Nexvax2» θεραπεύει ασθενείς με κοιλιοκάκη.
Θεραπεία με αυξητική ορμόνη
Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη, επίσης γνωστή ως θεραπεία με ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH) ή θεραπεία με πεπτίδια HGH, χρησιμοποιεί συνθετικά πεπτίδια απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης που αναπτύχθηκαν για ασθενείς με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Η θεραπεία με πεπτίδιο Sermorelin είναι ένα παράδειγμα που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ανεπάρκεια υποθαλάμου και σε αυτούς που είναι ανθεκτικοί στις επιδράσεις της αυξητικής ορμόνης.
Αντιμικροβιακή πεπτιδοθεραπεία
Θεωρούμενη ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά, η θεραπεία με αντιμικροβιακά πεπτίδια μπορεί να θεραπεύσει βακτηριακές λοιμώξεις και ακόμη και παθογόνα ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα. Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια (AMP) έχουν πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης έναντι των βακτηρίων από ότι τα αντιβιοτικά. Αυτά τα πεπτίδια έχουν ένα ευρύ φάσμα αντιμικροβιακών ιδιοτήτων, ικανά τόσο να αναστέλλουν όσο και να σκοτώνουν διαφορετικούς μικροοργανισμούς.
Ποια είναι τα οφέλη της πεπτιδοθεραπείας;
Τα οφέλη της θεραπείας με πεπτίδια είναι ευρύ φάσμα και εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τύπο πεπτιδίου που χρησιμοποιείται και την κατάσταση της υγείας του ατόμου.
Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την ισορροπία
Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία
Μειώνει τη φλεγμονή
Βελτιώνει το μεταβολισμό
Η θεραπεία με πεπτίδια θεωρείται γενικά ασφαλής όταν χρησιμοποιείται υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Όπως κάθε ιατρική θεραπεία, οι παρενέργειες της θεραπείας με πεπτίδια είναι συνήθως δοσοεξαρτώμενες και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνίδωση, οίδημα και δυσκολία στην αναπνοή.
- Καρδιαγγειακές παρενέργειες. Τα πεπτίδια που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παρενέργειες όπως υπέρταση, ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών.
- Γαστρεντερικές παρενέργειες. Τα πεπτίδια που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές παρενέργειες όπως ναυτία, έμετο και διάρροια.
- Γνωστικές παρενέργειες. Τα πεπτίδια που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν γνωστικές παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, ζάλη και κόπωση.
Πηγη: https://healthmag.gr/