Κορονοϊός: Στα 44 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων – Ποιες ομάδες χτυπά περισσότερο

Όλο και πιο νέους χτυπά πλέον ο κορονοϊός παρότι σε μεγάλο βαθμό οι νέοι είναι ασυμπτωματικοί. Βέβαια όπως είναι γνωστό και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μεταδίδουν με αντίστοιχα μεγάλη ευκολία τον κορονοϊό, γι αυτό άλλωστε και προβληματίζουν τις υγειονομικές αρχές.

Με βάση την επίσημη έκθεση του ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη.

Στο σύνολο πάντως των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας και φθάνουν πλέον τα 5270, από 18 έως 39 ετών είναι τα 1764 δηλαδή ποσοστό 35.6% Πιο υψηλό είναι το ποσοστό σε όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 40 – 64 ετών αφού έχουν καταγραφεί συνολικά 2003 κρούσματα δηλαδή ποσοστό 40.5%.

Ένα ποσοστό που αποτελεί και το μεγαλύτερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ελεγκτικές αρχές εστιάζουν πια στους ελέγχους τους σε χώρους όπου κινούνται οι νεότεροι.

Είναι εξάλλου και εκείνοι που συχνάζουν σε μπαρ, πάρτι και μπιτς μπαρ όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφονται απρόσεκτες συμπεριφορές.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι μέσα στο καλοκαίρι τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν σε κέντρα διασκέδασης και συγχρωτισμού των νέων ανθρώπων.

Βέβαια οι συμπολίτες μας που νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους παραμένουν μεγαλύτερης ηλικίας. Ενδεικτικά οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν διάμεση ηλικία τα 70 έτη, ενώ όσοι χάνουν τη ζωή τους εξακολουθούν να είναι επίσης μεγάλοι σε ηλικία, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πάντως τα μισά κρούσματα πλέον αφορούν σε νέους ανθρώπους. Το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού μάλιστα έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, με τους επιστήμονες να μελετούν αναλυτικά τα στοιχεία. Τα ευρήματα της διασποράς του ιού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά αφού δείχνουν πως ο κορονοϊός χτυπά όλο και νεότερους με τη μέση ηλικία να κυμαίνεται στα 44 έτη.

Από τα χθεσινά (09/08) 203 κρούσματα είναι χαρακτηριστικό ότι τα 113 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 έτη, γεγονός που δείχνει ότι η χαλάρωση και η ανυπακοή στα μέτρα φέρνει ανυπολόγιστες συνέπειες. Ακολουθεί η ηλιακή ομάδα 40-64 έτη με 72 κρούσματα, ενώ οι ηλικιωμένοι δείχνουν να είναι πιο προσεκτικοί καθώς μόλις 7 από τους 203 ανήκουν στις ηλικίες 65 και άνω.

Αύξηση στις ΜΕΘ

Σε συναγερμό έχουν μπει όμως και τα νοσοκομεία της χώρα μας καθώς πριν ακόμα συμπληρώσουμε τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου, διπλασιάστηκαν ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ειδικότερα με βάση τις επίσημες καταγραφές στις εντατικές είχαμε:

9 Αυγούστου: 22 ασθενείς

8 Αυγούστου: 17 ασθενείς

7 Αυγούστου: 14 ασθενείς

6 Αυγούστου 14 ασθενείς

4 Αυγούστου 13 ασθενείς

3 Αυγούστου 13 ασθενείς

2 Αυγούστου 12 ασθενείς

1 Αυγούστου 10 ασθενείς

 

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr