Κορωνοϊός: Επανέρχονται τα μέτρα και τα ISOBOX του περασμένου Φεβρουαρίου στα Δημόσια Νοσοκομεία

Σε επαναφορά των μέτρων που είχαν επιβληθεί στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου -μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στη χώρα- προχωρά από σήμερα 1/8/20 η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.
Μνήμες από τον περασμένο Φεβρουάριο -όταν ξεκίνησε η προσπάθεια της συγκράτησης της διασποράς των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε τελικά ένα μήνα αργότερα τη χώρα σε γενικευμένο lockdown- ξύπνησαν οι χθεσινές ανακοινώσεις για νέα περιοριστικά μέτρα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις Δομές Υγείας που νοσηλεύουν ή φιλοξενούν ασθενείς και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες και πάλι επιβεβλημένη, καθώς η πορεία της διασποράς της πανδημίας στην κοινότητα, έχει λάβει ξανά ανησυχητικές διαστάσεις. Τα 78 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, και τα 24 και 18 αντίστοιχα στις δύο μεγάλες πρωτεύουσες Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών ασθενών με COVID-19 σε όλα τα νοσοκομεία. Κι είναι γνωστό πλέον ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, καταστάσεις τις οποίες θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε.
Έτσι επανέρχονται τα μέτρα της απαγόρευσης των επισκεπτηρίων, αλλά και η λειτουργία των ISOBOX έξω από τα νοσοκομεία για τη ασφαλή διαλογή των ύποπτων περιστατικών COVID-19.
Επαναφορά της εγκυκλίου του Φεβρουαρίου του ’20
Η εγκύκλιος που απέστειλε εκ νέου χθες στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αποτελεί ουσιαστικά την επαναφορά της εγκυκλίου που είχε ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα στις 28 Φεβρουαρίου του 2020.
Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας, αφορούν την εντατικοποίηση των μέτρων που είχαν χαλαρώσει από τις αρχές Μαϊού και μέχρι χθες, και έχουν ως στόχο “την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και την προστασία των νοσηλευόμενων ασθενών”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από σήμερα 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε Μονάδες Φιλοξενίας και Φροντίδας Ηλικιωμένων (γηροκομεία), Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων και Δομές που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες (πχ άστεγοι) και νοσοκομεία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται και πάλι η διαχείριση ασθενών/επισκεπτών από την είσοδο του νοσοκομείου έως και τον χώρο εξέτασης (π.χ. λειτουργία ISO-BOX, σήμανση για διαχωρισμό ροών ασθενών, κτλ)
Τι προβλέπεται για τα νοσοκομεία
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς όλων των παθήσεων:
1. Αναστέλλεται το επισκεπτήριο και όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια από την Διοίκηση του Νοσοκομείου.
2. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
3. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Το προσωπικό ασφαλείας του Νοσοκομείου είναι υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση των ανωτέρω.
Τι προβλέπεται για τα επισκεπτήρια
1. Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.
2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να υπάρχει ειδική έγκριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.
Ογκολογικά Νοσοκομεία και Κλινικές
Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων να εξετάσει και να προτείνει άμεσα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων την λήψη επιπλέον μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ογκολογικών ασθενών.
Επανέρχονται τα ISOBOX και ο διαχωρισμός της ροής ασθενών
Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων σε συνεργασία με τις Επιτροπές Λοιμώξεων να μεριμνήσουν άμεσα για τα παρακάτω:
1. Την διαχείριση των ασθενών/επισκεπτών από την είσοδο του νοσοκομείου έως και τον χώρο εξέτασης (π.χ. λειτουργία ISO-BOX, σήμανση για διαχωρισμό ροών ασθενών, κτλ)
2. Την επάρκεια και την σωστή εφαρμογή του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (πότε χρησιμοποιείται, διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσης)
3. Η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των δειγμάτων αλλά και των θετικών κρουσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ επιβεβλημένη. Η μη συμμόρφωση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
Επισημαίνεται η υποχρεωτική εφαρμογή ιατρικής μάσκας από όλους τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων και η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από όλα τα υπόλοιπα άτομα.
Πηγή: http://medispin.blogspot.com/