Μαγιορκίνης: «Υπάρχει πιθανότατα επαναμόλυνσης από κορονοϊό»

Ο επιδημιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό μίλησε για το περιστατικό επαναμόλυνσης ασθενή από κορονοϊό αναλύοντας τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, αν και υπάρχει πιθανότατα επαναμόλυνσης, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αισιόδοξα για την βαθμό σοβαρότητας της νόσου στην δεύτερη λοίμωξη.

«Αν και τα δεδομένα δεν έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό και ακόμα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, υπάρχει πιθανότητα επαναμόλυνσης αν και ακόμα δε γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό. Η επαναμόλυνση του συγκεκριμένου ατόμου αν όντως επαληθευτεί, δείχνει ότι το σενάριο της βαρύτερης κλινικής εικόνας στην επαναμόλυνση μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης αντισωμάτων είναι μάλλον απίθανο».

«Με άλλα λόγια η επαναμόλυνση δε φαίνεται να συνοδεύεται από βαρύτερες κλινικές εικόνες. Αυτό μας δημιουργεί μία μεγάλη αισιοδοξία όσον αφορά το εμβόλιο. Διότι το εμβόλιο αν και εφόσον δε δώσει την αποστειρωτική ανοσία, τουλάχιστον θα μας οδηγήσει σε ελαφρύτερες κλινικές εικόνες» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κορονοϊός Ελλάδα: Στα 168 τα νέα κρούσματα

Στην ανακοίνωση 168 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Από αυτά τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8987, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

1910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4074 (45.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος,  έχουμε 1  ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και  243 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/