Νέα κυτταρική θεραπεία από τη Gilead

Μετά το Yescarta, η αμερικανική εταιρεία Gilead Sciences έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ για μία ακόμη κυτταρική θεραπεία τύπου CAR-T. Πρόκειται για τη θεραπεία Tecartus που αφορά άτομα που πάσχουν από λέμφωμα μανδύα.

Η θεραπεία CAR-T περιλαμβάνει τη λήψη κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή, την κατάλληλη τροποποίησή τους γενετικά και την επανατοποθέτησή τους στον ασθενή, ώστε να καταπολεμηθούν τα καρκινικά κύτταρα!

Το λέμφωμα μανδύα (mantle cell lymphoma, MCL) αποτελεί έναν σχετικά σπάνιο υπότυπο Β-μη Hodgkin λεμφώματος, που συνδυάζει τα δυσμενή χαρακτηριστικά τόσο των χαμηλής όσο και των υψηλής κακοήθειας λεμφωμάτων. Συχνά, εμφανίζει επιθετική κλινική συμπεριφορά, αλλά σε αντίθεση με τα υψηλής κακοήθειας λεμφώματα, είναι ανίατο και χαρακτηρίζεται από συνεχείς υποτροπές.

Η νέα θεραπεία θα μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει άλλες θεραπείες (χημειοθεραπείααναστολείς BTK), χωρίς όμως να υπάρξει βελτίωση. Οι ασθενείς αυτοί σήμερα δεν έχουν άλλη θεραπευτική επιλογή και η πρόγνωση είναι πολύ κακή.

Οι δοκιμές του Tecartus σε κλινικές δοκιμές φάσης 2 είχαν δείξει ότι το φάρμακο πέτυχε να εξαλείψει πλήρως τον καρκίνο στο 67% των ασθενών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν λάβει ισχυρές, άλλες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα.

Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς συνέχιζαν να έχουν οφέλη από τη θεραπεία για μέσο όρο 12,3 μήνες παρακολούθησης. Μάλιστα, το 43% των ασθενών παρέμεναν σε ύφεση της νόσου, χωρίς πρόσθετη θεραπεία.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/