Θεσμική παρέμβαση για τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, καρκινοπαθών τελικού σταδίου ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, με νέο νομοσχέδιο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς τελικού σταδίου έθεσε με ερώτημα της η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Πρωτοβουλία για την Υγεία.
Η Ζωή Γραμματόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς τελικού σταδίου, που αναγκάζεται να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, αλλά και οι συγγενείς τους. Ζήτησε είτε να προβλεφθούν κλίνες στα νοσοκομεία είτε να λυθεί εξωνοσοκομειακά το ζήτημα.
Πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας υπογραμμίστηκαν οι σοβαρές ελλείψεις της χώρας μας στο πεδίο της ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας, που στοχεύει στη διαχείριση των παρενεργειών και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων του καρκίνου και της θεραπείας του.
Σύμφωνα με μελέτη, 120.000 έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται σχετικές υπηρεσίες ετησίως ενώ περισσότεροι από το 95% αυτών θα μπορούσαν να λαμβάνουν φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, περίπου 37% των αναγκών Ανακουφιστικής Φροντίδας αφορά καρκινοπαθείς.
Απαντώντας στην κ. Γραμματόγλου, ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας παραδέχθηκε ότι το κομμάτι της παρηγορητικής φροντίδας όντως απουσιάζει από το ΕΣΥ.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ένα νοσοκομείο της Αθήνας μετατρέπεται, με την ίδια νομική μορφή την οποία έχει, σε νοσοκομείο «hospice care», δηλαδή παρηγορητικής φροντίδας, ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Παράλληλα σημείωσε πως η διαχείριση κάποιων από των περιστατικών αυτών θα μπορούσε να γίνει και κατ’ οίκον. Σε αυτή την κατεύθυνση το Μάρτιο αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η κατ οίκον βοήθεια.