Οι επιστήμονες εντοπίζουν νέο στόχο για ευρύ φάσμα καρκίνων

Πολλοί τύποι καρκίνων στον άνθρωπο εμφανίζουν αλλαγές στα ισοζύγια κινάσης και φωσφατάσης. Φάρμακα που αναστέλλουν τη δραστηριότητα της κινάσης έχουν δείξει επιτυχία στην κλινική ως θεραπευτική του καρκίνου, αλλά οι φωσφατάσες εξακολουθούν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη κατηγορία στόχου, κυρίως λόγω της έλλειψης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο προκαλούν ασθένειες.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Purdue Zhong-Yin Zhang ανακάλυψε ένα μυθιστόρημα “φωσφάση καταρράκτη” που παίζει κρίσιμο ρόλο στο πάγκρεας, στο συκώτι, στα νεφρά, στους πνεύμονες, στο στήθος, στον προστάτη, στον εγκέφαλο και σε άλλους τύπους καρκίνου. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών , δείχνουν ότι μια «προ-ογκογονική» φωσφατάση PRL2 ασκεί την επίδρασή της με τη ρύθμιση του PTEN, μιας κατασταλτικής όγκου φωσφατάσης που συχνά χάνεται στους καρκίνους του ανθρώπου .

“Αυτό υποδηλώνει ότι το PRL2 θα μπορούσε να είναι στόχος για ναρκωτικά για τον καρκίνο”, δήλωσε ο Zhang, Διακεκριμένος Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, οι Ρόμπερτ C. και Charlotte P. Anderson Πρόεδρος στη Φαρμακολογία και διευθυντής του Purdue Institute for Drug Discovery. “Αντί να στοχεύουμε τις κινάσες στο μονοπάτι PI3K-AKT, το οποίο έχει παρατηρήσει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω παρενεργειών τόσο εντός όσο και εκτός στόχου, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αναστέλλουμε τη φωσφατάση PRL2 και να αποκαθιστούμε τα επίπεδα του PTEN για την καταστολή του σχηματισμού όγκων. Αυτό είναι συναρπαστικό και θα μπορούσε να επηρεάσει πολλές μορφές καρκίνου. ”

Οι κινάσες συνδέουν φωσφορικές ομάδες σε πρωτεΐνες ενώ οι φωσφατάσες τις απομακρύνουν και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πρωτεΐνες με τρόπους που μετατρέπουν τα κύτταρα σε καρκινικά. Η ομάδα του Zhang έδειξε ότι το PRL2 απομακρύνει ένα φωσφορικό από την τυροσίνη 336 στο PTEN. Όταν συμβαίνει αυτό, το PTEN είναι πανταχού παρόν, ή ουσιαστικά σημειώνεται για υποβάθμιση, μειώνοντας τα επίπεδα και την ικανότητά του να καταπολεμά την εξέλιξη του καρκίνου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υψηλή έκφραση PRL2 συσχετίζεται με χαμηλό επίπεδο PTEN και μειωμένη συνολική επιβίωση ασθενών σε αρκετές ανθρώπινες κακοήθειες. Όταν το PRL2 διαγράφηκε από ένα μοντέλο ποντικού επιρρεπές σε καρκίνο, με έλλειψη PTEN, τα επίπεδα PTEN επέστρεψαν στο φυσιολογικό και η εξέλιξη του καρκίνου σταμάτησε.

“Αυτό ρίχνει φως στο πώς το PRL2 προκαλεί καρκίνο και το επικυρώνει ως στόχο για θεραπεία αποκατάστασης PTEN”, δήλωσε ο Ζανγκ, που είναι μέλος του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Purdue. “Δείχνει επίσης τη δυνατότητα να αναζητούν όχι μόνο τις κινάσες ως τρόπο αναστολής της ογκογένεσης, αλλά και των φωσφατασών”.

Το εργαστήριο του Zhang εντόπισε νωρίτερα μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την αναστολή του PRL2. Το PRL2 λειτουργεί ως τριμερές, και το μόριο Cmdp-43 έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει την ικανότητα του PRL2 να ενώνονται. Ο Ζανγκ συνεχίζει την ανάπτυξη του φαρμάκου.

 

 

Πηγή:https://www.healthweb.gr/