Παραγγελία μαμούθ εμβολίων για τον COVID-19 από τον Trump

Η κυβέρνηση Trump αποφάσισε να παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο, που αναπτύσσει η αμερικανική Pfizer, σε συνεργασία με τη γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech. Το κόστος αγγίζει τα 2 δις δολάρια και το εμβόλιο αναμένεται να εισέλθει σε φάση δοκικών 2β/3 μέσα στις επόμενες μέρες.

Η κίνηση αυτή είναι η μοναδική μεγάλη παραγγελία από την πρωτοβουλία Warp Speed ​​της διοίκησης του Trump για την ταχεία ανάπτυξη και διανομή αποτελεσματικών εμβολίων για το COVID-19. Στο μέλλον, η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει επιπλέον 500 εκατ. δόσεις με απροσδιόριστο κόστος.

Η διανομή του εμβολίου θα γίνει στους πολίτες από την υπηρεσία BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority). Η συμφωνία προβλέπει παραγωγή και παράδοση 100 εκατ. δόσεων μέχρι το τέλος του 2020 και 300 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2021. Οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί ότι θα είναι σε θέση να παράγουν συνολικά 1,3 δισ. δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021.

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer και η BioNTech υπέγραψαν συμφωνία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την παροχή 30 εκατ. δόσεων του εμβολίου τους. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η κατάθεση κανονιστικών ρυθμίσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, επιταχύνοντας μια πιθανή άδεια πρώιμης χρήσης έκτακτης ανάγκης έως το τέταρτο τρίμηνο, εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής μόλυνσης από COVID-19.

Πριν από λίγες μέρες, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως σε δύο μορφές του εμβολίου των Pfizer-BioNTech με τις κωδικές ονομασίες BNT162b1 και BNT162b2. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν άλλα δύο εμβόλια, που είναι σε προχωρημένο στάδιο (Οξφόρδης σε συνεργασία με AstraZeneca και της Moderna). Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα μόνο αυτό της Pfizer δείχνει ικανό να δράσει μόνο με μία δόση. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/