Παρατηρητήριο CoViD-19: Σπάνε τα ρεκόρ μετάδοσης

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 42 από 103 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 119 από 108 ημέρες.

Νέα αρνητικά ρεκόρ διασποράς του κορωνοϊού καταγράφονται στην Ελλάδα, με τον δείκτη μετάδοσης Rt να βρίσκεται πλέον πάνω από το 1.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου για την CoViD-19 της περιόδου 5 έως 20 Αυγούστου, το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με την πρώτη φάση της πανδημίας, ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος, από 48,6 έτη το μήνα Μάρτιο σε 36,2 έτη τον μήνα Αύγουστο.

Με άλλα λόγια, τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται, οφείλονται σε έναν βαθμό στον αυξημένο αριθμό των test, αλλά αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου – Μάϊου, σε ό,τι αφορά τις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), οι οποίες εμφανίζουν πληρότητα 20%.

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και είναι πλέον μεγαλύτερο έως 10 φορές σε σύγκριση με την άνοιξη. Μεσοσταθμικά, διενεργούνται 13.910 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενο μήνα, κάτι που σχετίζεται και με αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10% έως 15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα.

Κρούσματα ανά ημέρα

Στην Ελλάδα, υπάρχει επιδείνωση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που πλέον διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 219 κρούσματα ανά ημέρα, από 91 στην προηγούμενη έκθεση.

ΜΕΘ

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκε σε 23, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων υπερδιπλασιάστηκε σε 2,4.

Σύμφωνα, πάντως, με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω covid ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους (107η θέση / 23 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 101,5 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους.

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 42 από 103 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 119 από 108 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση.

Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα.

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/