Ποιους επηρέασε περισσότερο ψυχολογικά η πανδημία

Οι ενήλικοι άνω των 60 ετών ήταν σε καλύτερη συναισθηματική κατάσταση σε σχέση με τους νέους (18-39 ετών) και τους μεσηλίκους (40-59 ετών) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Gerontology: Psychological Sciences.

Βασιζόμενοι σε καθημερινά δεδομένα που συλλέχθηκαν στα μέσα Μαρτίου και Απριλίου του 2020, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γηραιότεροι ενήλικες βρίσκονταν σε καλύτερη συναισθηματική κατάσταση και ένιωθαν λιγότερο στρεσαρισμένοι και απειλούμενοι από την πανδημία.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα στοιχεία για το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί συναισθηματικά παρά το γεγονός ότι ο δημόσιος λόγος τους καθρεφτίζει συχνά ως ευάλωτους. Βρήκαμε, επίσης, ότι οι νεότεροι ενήλικες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μοναξιάς και ψυχολογικής φόρτισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρει ο Patrick Klaiber, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου British Columbia.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 776 συμμετεχόντων ηλικίας 18-91 ετών που ζούσαν στον Καναδά και τις ΗΠΑ και ολοκλήρωσαν καθημερινές έρευνες διάρκειας μίας εβδομάδας σχετικά με τους στρεσογόνους παράγοντες, τα θετικά συμβάντα και τη συναισθηματική τους κατάστασης κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος επιλέχθηκε καθώς ήταν η πιθανότερη για μεγαλύτερη αναστάτωση και αβεβαιότητα, λόγω των οδηγιών για απομόνωση και παραμονή στο σπίτι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαφορά στα αναφερόμενα επίπεδα στρες μπορεί να συνιστά αποτέλεσμα παραγόντων στρες που σχετίζονται με την ηλικία και το πόσο καλά ανταποκρίνονται στο στρες οι διάφορες ηλικιακές ομάδες.

«Οι νεότεροι και μεσήλικοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με οικογενειακές και επαγγελματικές προκλήσεις, όπως η τηλεργασία, η αποχή των παιδιών από το σχολείο και η ανεργία. Έχουν, επίσης, περισσότερες πιθανότητες από τους ηλικιωμένους να βιώσουν διάφορους τύπους στρεσογόνων παραγόντων άσχετων με την πανδημία, όπως οι διαπροσωπικές διαμάχες», τονίζει ο Δρ. Klaiber και συνεχίζει:

«Παρόλο που οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν παράγοντες στρες όπως τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης, σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από την COVID-19, κατέχουν περισσότερες ικανότητες διαχείρισης του στρες καθώς είναι μεγαλύτεροι και σοφότεροι».

Η μελέτη αποκαλύπτει, τέλος, ότι οι ηλικιωμένοι και οι μεσήλικοι άνθρωποι βίωσαν περισσότερα θετικά γεγονότα στην καθημερινότητά τους –όπως οι απομακρυσμένες αλλά θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις- στο 75% των καθημερινών αναφορών, πράγμα που τους βοήθησε να αυξήσουν τα θετικά συναισθήματα σε σύγκριση με τους νεότερους.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/