Σε ρυθμό προετοιμασίας για πιθανό νέο κύμα SARS-CoV-2

Σειρά συναντήσεων εργασίας είχε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προετοιμασίας των νοσηλευτικών δομών της χώρας  εν όψει νέων κρουσμάτων Covid-19.

Κατά την είσοδό του στο χώρο των εργασιών ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι το υπουργείο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι σε ετοιμότητα, ενώ θα πράξει τα δέοντα για να αποφευχθεί μια τέροια πιθανότητα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης-εκπαίδευσης από το υπουργείο Υγείας τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

«Θέλω για μια ακόμη φορά να επιστήσω την προσοχή όλων στα μέτρα ατομικής προστασίας, στις μάσκες που πρέπει να φοράμε, στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, στην υγιεινή των χεριών μας, που είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο» επεσήμανε ο υπουργός.

Με την παραδοχή ότι πρόκειται για ένα δύσκολο μήνα ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός έστειλε μήνυμα στα νέα παιδιά αυτής της χώρας, λέγοντας ότι «καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι».

Μάλιστα, ο ίδιος παρότρυνε τους νέους να λαμβάνουν μέτρα και να προστατεύουν γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε κατά την περίοδο των εορτών του Δεκαπενταύγουστου, προειδοποιώντας ότι «ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Η νέα υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη υπογράμμισε της σημασία της συνεχούς επικοινωνίας όλων των φορέων και δεσμεύτηκε για άμεση συνεργασία με τους Διοικητές στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Από τηνν πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστός συντονισμός ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Π. Πρεζεράκος, αναφέρθηκε στις διαδικασίες κατανομής των ειδικευομένων νοσηλευτών στα ΤΕΠ και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Τη συνεργασία των διοικητών των νοσοκομείων στο έργο των ΚΟΜΥ προέταξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, σχολιάζοντας για τις ΚΟΜΥ αποτελούν τον εκτελεστικό βραχίονα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου υπενθύμισε το πρόγραμμα ΕΚΑΒ- Be S.Α.F.Ε., το οποίο  αποσκοπούσε στην εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού στις υγειονομικές δομές της νησιωτικής χώρας και υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής και έγκαιρης επικοινωνίας με στόχο την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/