Τι λέει ο Γιώργος Παυλάκης για το ρωσικό εμβόλιο

Ανάμεικτα συναισθήματα προκαλεί η είδηση ότι η Ρωσία προχώρησε στην «έγκριση» ενός εμβολίου για τον νέο ιό και γεννιούνται ερωτήματα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του.
Μερικές απαντήσεις επιχειρεί να δώσει ο διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής στον τομέα των εμβολίων κ. Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος εργάζεται στο National Cancer Institute των ΗΠΑ. Παράλληλα, αναδεικνύει τα
πλεονεκτήματα των εμβολίων που δοκιμάζονται και τονίζει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αν τα εμβόλια δεν κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.
Ο κ. Παυλάκης παρουσιάζει λεπτομέρειες για το Ρωσικό εμβόλιο που “εγκρίθηκε” πρόωρα, χωρίς να περάσει από όλα τα απαιτούμενα και καθαρισμένα στάδια δοκιμών. Όπως επισημαίνει αυτές προκύπτουν από συζητήσεις, καθώς δεν έχουμε δει τα πειραματικά δεδομένα των Ρώσων.
Οι Ρώσοι λοιπόν χρησιμοποιούν σαν βεκτορες δυο ανθρώπινους αδενοιους, γιατί το εμβόλιο χρειάζεται να δίνεται σε δυο δόσεις. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορεί να μην δουλέψουν κατά τη δεύτερη δόση γιατί ο οργανισμός δημιουργεί άμυνα εναντίον του βεκτορα αντί για τον κορωνοιό.
Έτσι, οι Ρωσοι χρησιμοποιουν δυο διαφορετικους βεκτορες για τις δυο δόσεις, δηλαδή αντί για ένα εμβόλιο έφτιαξαν δυο, που σημαίνει διπλό κόστος και διπλή διαδικασία για να δείξεις ότι είναι ασφαλή. Ο κ. Παυλάκης τονίζει ότι μπορεί το Ρωσικό εμβόλιο να είναι ενεργό, αλλά δεν ξέρουμε τίποτε για τη δραστικότητα και ιδιαίτερα για την ασφάλεια του.
Οι Κινέζοι έχουν ένα παρόμοιο εμβόλιο που χρησιμοποιει αδενοιο 5 σαν βεκτορα. Αυτη η τεχνολογια εχει εγκαταληφθεί στη Δύση γιατι βρέθηκε οτι πάρα πολλοί εχουν αντισώματα εναντίον του αδενοϊό 5. Το εμβόλιο των AstraZeneca/πανεπιστήμιο Oxford χρησιμοποιεί Αδενοιο απο χιμπαντζη και οχι άνθρωπο, και η J&J Αδενοιο 26. Ο τελευταίος είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε πιθήκους με μια δόση. Αν αυτο επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους, τοτε η J&J θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα γιατι η AstraZeneca εγκατέλειψε τη μια δάση και κάνει τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 με δυο υψηλές δόσεις εμβολίου.
Επειδή καμμία απο αυτες τις τεχνολογίες δεν εχει εφαρμοστεί μακροχρόνια σε εγκεκριμένα εμβόλια, είμαστε ακόμα σε αχαρτογραφητα νερα.
Πολύ θετικη εντυπωση εχει κανει το υποψηφιο εμβολιο της Novavax που εχει προηγούμενο εγκεκριμένο εμβόλιο ίδιας τεχνολογίας στη γρίπη, και ίσως αποδειχτεί αν οχι πρώτο, αλλά καλύτερο απο την πρωτη γενια εμβολιων. Χρειάζεται να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές φάσης 3.
Ο κ. Παυλακης καταλήγει ότι «θα εχουμε κάποια έγκριση ή εγκρίσεις εμβολίων στη Δύση τον Οκτώβρη για τους γνωστούς λόγους, αλλά, οπως και το εμβολιο του Πουτιν, ο κίνδυνος είναι αυτά τα εμβόλια να μην κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού. Αυτο μπορεί να έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».
Πηγή: https://virus.com.gr/