Όχι στην “νεκροψία” των κρουσμάτων λέει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία

Την αποφυγή διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής σε κανένα επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα συνιστά η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, καθώς ακόμη και στα πιο μεγάλα νεκροτομεία της χώρα μας, όπως αυτό των Αθηνών, δεν διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Με αφορμή το νεκρό από  τον κοροναϊό, η ΕΙΕ σε απόλυτη εναρμόνιση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προτείνει τα εξής:

-Εφόσον ένας θάνατος οφείλεται σε επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον COVID-19, η ΕΙΕ παροτρύνει τα μέλη της να μην προβαίνουν σε νεκροψία- νεκροτομή και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού θανάτου από τους θεράποντες ιατρούς.

-Εάν υπάρχουν αμφιβολίες, «η απόφαση για την διενέργεια πλήρους ιατροδικαστικής διερεύνησης με νεκροψία-νεκροτομή ή μερικής διερεύνησης (η οποία περιορίζεται μόνο στην απόκτηση των απαραίτητων επιχρισμάτων και δειγμάτων για την επιβεβαίωση του COVID-19) θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση».

Η ΕΙΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρά η διαδικασία, «σύμφωνα με την επιστημονική κρίση του ιατροδικαστή, βάσει του τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος του νεκροτομείου, με γνώμονα πάντα την αποφυγή της διασποράς και την επιμόλυνση του προσωπικού».

-Εφόσον είναι αρνητική εξέταση των μεταθανάτιων επιχρισμάτων για COVID-19 θεωρείται ασφαλής η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

– Η ΕΙΕ τονίζει ότι η νεκροψία- νεκροτομή σε περιστατικά COVID-19  θα πρέπει να διενεργείται σε «ειδικό σύστημα εξαερισμού, χώρος απομονωμένος από άλλες δραστηριότητες, καθώς και ειδικός εξοπλισμός για το προσωπικό».

Η αποφυγή της διαδικασίας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο,  ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Δρ. Γρηγόρης Λέων εξηγεί ότι «μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί σε διεθνές επίπεδο ελάχιστες διαδικασίες νεκροψίας- νεκροτομής, κυρίως στην Κίνα, καθώς για τη διενέργεια απαιτούνται ειδικά μέσα».

Επί του θέματος ο κ. Λέων διευκρίνισε ότι «οι εν λόγω εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η κυρίως βλάβη διαπιστώνεται στους πνεύμονες, ενώ βλάβες σε άλλα όργανα, για παράδειγμα σε καρδιά, νεφροί ή σπλην, διαπιστώθηκαν σε ανθρώπους που είχαν άλλα συνοδά νοσήματα. Επιπλέον, έρευνα απαιτείται ώστε να διαπιστωθεί αν οι βλάβες στα υπόλοιπα όργανα ήταν συνεπεία του ιού ή λόγω των υποκείμενων νόσων».

Η κατεύθυνση που ακολουθείται από την ΕΙΕ, σύμφωνα με τον κ. Λέων, είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

 

Πηγή: https://virus.com.gr/