Γεωργιάδης και Αγαπηδάκη: Ισχυρό μήνυμα υπέρ του διά βίου εμβολιασμού

Η πρόληψη, ο διά βίου εμβολιασμός και η ανάγκη επαναθεμελίωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην επιστήμη βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης της GSK Ελλάδος, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης για την αξία του εμβολιασμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, η πρωτοβουλία της GSK Ελλάδος τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενώ παρουσιάστηκε ως εκστρατεία που δεν εστιάζει σε ένα μόνο νόσημα, αλλά στη συνολική αξία του εμβολιασμού από την παιδική ηλικία έως την τρίτη ηλικία.

Ο εμβολιασμός ως επένδυση δημόσιας υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ανταποδοτικότητα των επενδύσεων στα εμβόλια, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί απλώς δαπάνη για το σύστημα υγείας, αλλά πολιτική με πολλαπλό υγειονομικό και οικονομικό όφελος.

«Η αλήθεια είναι πως αν ένας τομέας της δημόσιας υγείας αξίζει να ξοδεύεις χρήματα, και τα χρήματα που ξοδεύεις στην πραγματικότητα επιστρέφουν στο σύστημα υπερπολλαπλάσια, είναι σίγουρα ο εμβολιασμός», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Η τοποθέτηση αυτή συνδέεται με μια ευρύτερη διεθνή παραδοχή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την ανοσοποίηση μία από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, εκτιμώντας ότι προλαμβάνει κάθε χρόνο 3,5 έως 5 εκατομμύρια θανάτους από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η γρίπη και η ιλαρά.

Ο κ. Γεωργιάδης πήγε ακόμη πιο πίσω ιστορικά, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Όπως είπε, «μακράν από όλες τις ανακαλύψεις της ιατρικής επιστήμης, αυτό που συνέβαλε στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων με τεράστια διαφορά είναι η ανακάλυψη των εμβολίων».

Απάντηση στην παραπληροφόρηση με επιστήμη

Κεντρικό σημείο της παρέμβασης του υπουργού Υγείας ήταν και η ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, η οποία άφησε πίσω της κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις γύρω από τους εμβολιασμούς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον διχασμό που προκάλεσαν η πανδημία και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, τονίζοντας ότι η κοινωνία «χώνεψε» σταδιακά αυτή την περίοδο. Παράλληλα, μίλησε για τον ρόλο του διαδικτύου και της συνωμοσιολογίας, επιμένοντας ότι η απάντηση πρέπει να έρχεται από την επιστημονική τεκμηρίωση.

«Στην ανοησία, στη συνωμοσιολογία και στη βλακεία πρέπει να απαντάμε με την επιστήμη», είπε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα της αξιόπιστης πληροφόρησης παραμένει κρίσιμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφόρησης για τον Εμβολιασμό, που αναπτύχθηκε από το ECDC σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον EMA, έχει ως στόχο να παρέχει στο κοινό επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα εμβόλια, τα οφέλη τους, τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών.

Ο προϋπολογισμός των εμβολίων και η πολιτική στήριξη

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον αυξημένο προϋπολογισμό για τα εμβόλια, τον οποίο συνέδεσε με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε, ο προϋπολογισμός για τα εμβόλια βρίσκεται «γύρω στα 215 εκατομμύρια», ποσό που χαρακτήρισε μεγάλη και γενναία απόφαση για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα. «Και σας λέω ότι θα βάλουμε κι άλλα. Γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι σώζει ζωές και αφαιρεί κόστος από το σύστημα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η αναφορά αυτή δείχνει ότι το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εντάξει τον εμβολιασμό σε μια ευρύτερη στρατηγική πρόληψης, όχι μόνο ως υγειονομική υποχρέωση, αλλά και ως εργαλείο μείωσης μελλοντικών επιβαρύνσεων για το ΕΣΥ. Σε αυτή τη λογική, οι δαπάνες για εμβόλια δεν αξιολογούνται αποκλειστικά με βάση το άμεσο κόστος, αλλά και με βάση τις νοσηλείες, τις επιπλοκές και τις απώλειες παραγωγικότητας που μπορούν να αποφευχθούν.

Η πρόληψη ως κεντρικός πυλώνας πολιτικής

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι η πρόληψη αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του υπουργείου Υγείας. Η αναπληρώτρια υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών και των ψηφιακών εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν πλέον πιο ακριβή αποτύπωση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Όπως ανέφερε, για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει επίσημα και αξιόπιστα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, επιτρέπει στο υπουργείο να σχεδιάζει πιο στοχευμένες πολιτικές δημόσιας υγείας, να εντοπίζει κενά και να παρεμβαίνει εκεί όπου υπάρχουν χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης.

Η Ελλάδα διαθέτει επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, με χρονοδιάγραμμα και συστάσεις που δημοσιεύονται από το υπουργείο Υγείας, στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η συζήτηση μετατοπίζεται από τον παιδικό εμβολιασμό στον εμβολιασμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Διά βίου εμβολιασμός: Από την παιδική ηλικία στην τρίτη ηλικία

Το μήνυμα της εκδήλωσης εστιάζει σε μια κρίσιμη αλλαγή αντίληψης: ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία. Εμβόλια χορηγούνται και σε ενήλικες, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με χρόνια νοσήματα, σε επαγγελματικές ομάδες αυξημένου κινδύνου και σε ανθρώπους που χρειάζονται ειδική προστασία λόγω ηλικίας ή υποκείμενων παθήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης επισημαίνει ότι η ανοσοποίηση σώζει ζωές και προάγει την υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής, καθώς τα παιδικά εμβόλια προστατεύουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, ενώ άλλα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνων ή προστατεύουν τους μεγαλύτερους ενήλικες από γρίπη, COVID-19 και άλλες σοβαρές λοιμώξεις.

Η διάσταση αυτή αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία σε μια χώρα με γηράσκοντα πληθυσμό, υψηλή επιβάρυνση από χρόνια νοσήματα και ανάγκη περιορισμού των αποφευκτών νοσηλειών.

Ισότητα στην πρόσβαση και Κινητές Ομάδες Υγείας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι η πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι ζήτημα ισότητας. Η θέση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος σε περιοχές όπου η γεωγραφία, η ηλικία, η κινητικότητα ή κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες δυσκολεύουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις Κινητές Ομάδες Υγείας, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο πρόληψης και ισότιμης πρόσβασης. Όπως είπε, λειτουργούν σήμερα 183 ιατρικά κλιμάκια με περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό σε όλη τη χώρα, δίνοντας τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας να φτάνει στον πολίτη πριν εμφανιστεί το πρόβλημα.

Η προσέγγιση αυτή δείχνει τη μετατόπιση από ένα σύστημα που περιμένει τον ασθενή να αναζητήσει βοήθεια, σε ένα πιο ενεργητικό μοντέλο δημόσιας υγείας, το οποίο εντοπίζει πληθυσμούς που χρειάζονται παρέμβαση και πηγαίνει προς αυτούς.

Έρπης ζωστήρας, γρίπη και εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων

Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα, αλλά και στη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2025 εμβολιάστηκαν περίπου 2,4 εκατομμύρια πολίτες, ενώ για την περίοδο 2025-2026 καταγράφεται ήδη αύξηση περίπου 230.000 εμβολιασμών.

Παράλληλα, στάθηκε στην πρόοδο στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ένα πεδίο με ιδιαίτερη σημασία για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Η γρίπη συνεχίζει να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα κάθε χρόνο, ενώ η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελεί βασικό δείκτη αποτελεσματικής πρόληψης.

Η συζήτηση για τον έρπητα ζωστήρα εντάσσεται επίσης στο ευρύτερο πλαίσιο του εμβολιασμού ενηλίκων. Η GSK Ελλάδος είχε ήδη υλοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα και τη σημασία της πρόληψης, με στόχο την ενίσχυση της γνώσης του κοινού και την παραπομπή σε επαγγελματίες υγείας για καθοδήγηση.

HPV: Το στοίχημα για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη στον εμβολιασμό έναντι του HPV, απευθύνοντας έκκληση στις οικογένειες να προχωρούν στον εμβολιασμό των παιδιών. Η αναπληρώτρια υπουργός συνέδεσε τον εμβολιασμό με τις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Προλαμβάνω», τονίζοντας ότι η χώρα έχει την ευκαιρία να μειώσει δραστικά τα νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Η σύνδεση αυτή συμβαδίζει με τη διεθνή στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας. Ο ΠΟΥ έχει θέσει τους στόχους 90-70-90 έως το 2030: 90% των κοριτσιών πλήρως εμβολιασμένα έναντι του HPV έως την ηλικία των 15 ετών, 70% των γυναικών ελεγμένες με τεστ υψηλής απόδοσης έως τα 35 και ξανά έως τα 45 έτη, και 90% των γυναικών με προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

Η κ. Αγαπηδάκη το διατύπωσε με σαφή πολιτικό και υγειονομικό στόχο: «Εάν αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV και συνδυάσουμε τον εμβολιασμό με τις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος “Προλαμβάνω”, μπορούμε μέσα στα επόμενα χρόνια να μηδενίσουμε τα νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας».

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην πρόληψη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης τη σημασία των στρατηγικών συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι η ανοιχτή επικοινωνία αποτελεί θεμέλιο για την επίτευξη κοινών στόχων προς όφελος των πολιτών.

Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στον χώρο του εμβολιασμού, όπου η δημόσια πολιτική, οι επιστημονικές εταιρείες, οι επαγγελματίες υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρείες συναντώνται σε ένα πεδίο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας. Η πρόκληση είναι να διασφαλίζεται ότι η ενημέρωση παραμένει επιστημονικά τεκμηριωμένη, διαφανής και προσανατολισμένη στη δημόσια υγεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή θεσμικών φορέων και επιστημονικών εταιρειών λειτουργεί ως παράγοντας αξιοπιστίας, ειδικά σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια εξακολουθεί να επηρεάζει αποφάσεις πολιτών.

Πηγη: https://healthpharma.gr