Πάνω από 150 εμβόλια Covid-19 αναπτύσσονται συνολικά
Δεκαοκτώ εταιρείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων κατά της Covid-19 με βάση το mRNA, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του GlobalData’s Pharma Intelligence Center. Η τεχνολογία εμβολίων με βάση το Messenger RNA (mRNA), μια καινοτόμος προσέγγιση, αναδεικνύεται πρωτοπόρους για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τη νόσο Covid-19. Τα εμβόλια RNA προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια: Ενώ τα συμβατικά εμβόλια, που αναπτύχθηκαν με εξασθενημένο ή αδρανοποιημένο παθογόνο που προκαλεί ασθένεια ή χρησιμοποιούν πρωτεΐνες που παράγονται από το παθογόνο (αντιγόνα), απαιτούν μεγάλους χρόνους παραγωγής και έχουν περιορισμένη παραγωγική ικανότητα, τα εμβόλια RNA λειτουργούν εισάγοντας μια αλληλουχία mRNA που κωδικοποιεί το αντιγόνο που είναι ειδικό για τη νόσο και το προγραμματίζει να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Ως εκ τούτου, ένα σημαντικό πλεονέκτημα των εμβολίων RNA είναι ότι το RNA μπορεί να παράγεται γρήγορα και φθηνά στο εργαστήριο, προσφέροντας τη δυνατότητα να κλιμακωθεί η παραγωγή για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μιας πανδημίας. Συνολικά, πάνω από 150 εμβόλια Covid-19 βρίσκονται υπό ανάπτυξη από βιοφαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Εννέα από αυτές βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. Το εμβόλιο SARS-CoV-2 της SinoVac και το ChAdOx1-nCov19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ένα εμβόλιο ανασυνδυασμένου ιού φορέα της νόσου, έχουν προχωρήσει μπροστά από άλλα, σε μελέτες Φάσης I / II. Ωστόσο και οι εταιρείες με εμβόλια με βάση το Covid-19 mRNA έχουν πράγματι δείξει γρήγορη πρόοδο. Η Moderna, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη θεραπειών που βασίζονται σε μόρια mRNA, ήταν η πρώτη εταιρεία που διενεργεί κλινική μελέτη για εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους.
Το mRNA-1273 της Moderna αναμένεται να συμμετάσχει στη μελέτη Φάσης II το 2ο τρίμηνο του 2020, ανάλογα με το αποτέλεσμα της μελέτης Φάσης Ι, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο. Στις 17 Απριλίου 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε λάβει συμβόλαιο 483 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αμερικανική Αρχή Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA), η οποία θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή του mRNA-1273. Με αυτήν την ανακοίνωση οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο έως και 21%. Σε μια προσπάθεια να καταστεί δυνατή η παραγωγή μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να επεκτείνει την τρέχουσα μονάδα παραγωγής της.
Πηγη:HealthDaily
