Ο ΕΟΔΥ εισέρχεται σε μια νέα φάση συστηματικής αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η έκδοση του πρώτου εβδομαδιαίου ενημερωτικού δελτίου για ψευδείς ειδήσεις που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του νέου Γραφείου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την έντονη αύξηση παραπλανητικών ισχυρισμών – κυρίως γύρω από τα εμβόλια κατά της COVID-19 και τη δήθεν σύνδεσή τους με σοβαρές παθήσεις.
Ένα «σύστημα ραντάρ» για την έγκαιρη ανίχνευση ψευδών ειδήσεων
Το γραφείο θα λειτουργεί ως μηχανισμός άμεσης αναγνώρισης και αξιολόγησης παραπλανητικού περιεχομένου. Επικοινωνιολόγοι και ειδικοί υγείας θα εντοπίζουν πιθανές πηγές παραπληροφόρησης, θα κατατάσσουν τις αναρτήσεις ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου και θα διαμορφώνουν την κατάλληλη ενημερωτική αντίδραση.
Ο στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, αλλά η παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων απαντήσεων. Το ενημερωτικό δελτίο θα περιέχει μόνο τον τίτλο και την πηγή της λανθασμένης πληροφορίας, συνοδευόμενα από την επίσημη διόρθωση.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, η νέα δομή θα αξιοποιεί και δεδομένα από το ECDC και τον ΕΜΑ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη ψηφιακού εργαλείου που θα εντοπίζει παραπληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο. Προς το παρόν, το επίκεντρο της δράσης παραμένει στα θέματα εμβολιασμών και πρόληψης.
Εμβόλια COVID-19 και ανάγκη για αξιόπιστη ενημέρωση
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε ότι τα εμβόλια για την COVID-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και συνοδεύονται πλέον από πλήρως καταγεγραμμένο προφίλ ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων και των εξαιρετικά σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.
«Γνωρίζουμε πλέον με ακρίβεια το επίπεδο ασφάλειας. Μιλάμε για μία ανεπιθύμητη ενέργεια ανά εκατομμύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέες δράσεις στα σχολεία: διατροφή, κάπνισμα και ενίσχυση της κριτικής σκέψης
Παράλληλα, προχωρά το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημόσιας υγείας για σχολεία, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Οι πρώτες ενότητες θα επικεντρωθούν στη διατροφή και το κάπνισμα.
Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναγνωρίζουν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση διαδίδεται εύκολα στα κοινωνικά δίκτυα. Η πιλοτική εφαρμογή προγραμματίζεται για τις αρχές του νέου έτους.
Γρίπη, νέα στελέχη και σύσταση για εμβολιασμό
Για την εποχική γρίπη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι στη χώρα μας η αυξημένη δραστηριότητα εμφανίζεται συνήθως μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, όμως ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά το νέο στέλεχος Κ που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, συνέστησε τον άμεσο εμβολιασμό για γρίπη και COVID-19 σε άτομα άνω των 60 ετών και σε όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.
Πηγη: https://healthmag.gr/
