Ε.Ε: Ποιες αλλαγές έρχονται στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο – Νέες οδηγίες

Νέες οδηγίες για τις προληπτικές εξετάσεις με τις οποίες ανιχνεύονται διάφορες μορφές καρκίνου, συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος των νέων οδηγιών είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων που συνιστώνται και να καλυφθεί μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και περισσότερες μορφές καρκίνου.

Οι οδηγίες συνιστούν την δημιουργία νέων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού, που αφορούν τους καρκίνους:

πνεύμονα, προστάτη και στομάχου

Συνιστούν επίσης αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τους καρκίνους:

μαστού, παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας

Ποιες αλλαγές έρχονται

Ειδικότερα, «για να διευκολύνουν τον στοχευμένο και λιγότερο επεμβατικό έλεγχο», όπως αναφέρουν, οι οδηγίες συνιστούν:

Να επεκταθεί η ηλικία του προληπτικού ελέγχου του μαστού. Αυτή τη στιγμή η σύσταση είναι να ελέγχονται οι γυναίκες 50-69 ετών. Με τις νέες οδηγίες συνιστάται να αρχίζει ο έλεγχος στα 45 έτη και να συνεχίζεται έως τα 74 έτη.

Να τεθεί ως προτεραιότητα ο έλεγχος με τεστ HPV των γυναικών ηλικίας 30-65 ετών, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έναντι του τεστ Παπ που συνιστάται στις ηλικίες 20-30 ετών. Ο έλεγχος με τεστ HPV πρέπει να γίνεται κάθε 5 χρόνια ή περισσότερο. Να υποστηριχθεί ο εμβολιασμός εναντίον του HPV στις ηλικίες κάτω των 15 ετών.

Να χρησιμοποιείται η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (έναντι της εξέτασης κοπράνων για αίμα) ως η προτιμώμενη εξέταση για την παραπομπή των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών για κολονοσκόπηση.

Τι προστίθεται
Οι νέες οδηγίες συνιστούν επίσης επέκταση των οργανωμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για να συμπεριλάβουν τρεις πρόσθετους καρκίνους. Ειδικότερα συνιστούν έλεγχο:

Για καρκίνο του πνεύμονα. Συνιστάται να γίνεται στους νυν μανιώδεις και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-75 ετών

Για καρκίνο του προστάτη: Σε όλους τους άνδρες έως την ηλικία των 70 ετών συνιστάται έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και μαγνητική τομογραφία (MRI) ως παρακολούθηση

Για καρκίνο του στομάχου: Συνιστάται έλεγχος για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και παρακολούθηση των προκαρκινικών αλλοιώσεων του στομάχου, στις περιοχές με υψηλή επίπτωση και θανάτους από γαστρικό καρκίνο.

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, οι νέες οδηγίες θα αντικαταστήσουν εκείνες που εξεδόθησαν το 2003 και οι οποίες χρειάζονται επειγόντως αναθεώρηση.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ

Πηγη: https://www.healthreport.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *