Η γρίπη των πτηνών στο μικροσκόπιο – Χωρίς αντισώματα απέναντι στο H5

Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία σοβαρότερη από την COVID-19 αν μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, προειδοποιεί το Institut Pasteur. Αν και τα ανθρώπινα κρούσματα παραμένουν σπάνια, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη ετοιμότητας, εμβολίων και αντιιικών.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται σε άγρια πτηνά, πουλερικά και θηλαστικά θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανδημία χειρότερη από την COVID-19 εάν μεταλλαχθεί έτσι ώστε να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του κέντρου λοιμώξεων του αναπνευστικού του Institut Pasteur στη Γαλλία.

Η ιδιαίτερα παθογόνος γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πτηνών, προκαλώντας διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και αυξήσεις τιμών. Παρά ταύτα, τα κρούσματα σε ανθρώπους παραμένουν σπάνια.

«Αυτό που φοβόμαστε είναι ο ιός να προσαρμοστεί στα θηλαστικά – και ιδίως στον άνθρωπο – αποκτώντας τη δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τότε θα μιλούσαμε για έναν πανδημικό ιό», τόνισε η Μαρί-Αν Ραμέξ-Γουέλτι, ιατρική διευθύντρια του κέντρου λοιμώξεων του αναπνευστικού στο Institut Pasteur.

Το Institut Pasteur συγκαταλέγεται στα πρώτα ευρωπαϊκά εργαστήρια που ανέπτυξαν και διέθεσαν τεστ ανίχνευσης για την COVID-19, κοινοποιώντας τα σχετικά πρωτόκολλα στον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σε εργαστήρια διεθνώς.

Χωρίς αντισώματα έναντι του H5

Όπως σημείωσε η Ραμέξ-Γουέλτι, οι άνθρωποι διαθέτουν αντισώματα έναντι της εποχικής γρίπης H1 και H3, όχι όμως έναντι της γρίπης των πτηνών H5 που επηρεάζει πτηνά και θηλαστικά – όπως ακριβώς δεν υπήρχαν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 πριν από την πανδημία της COVID-19.

Σε αντίθεση με την COVID-19, η οποία πλήττει κυρίως ευάλωτες ομάδες, οι ιοί της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση και θανάτους ακόμη και σε υγιή άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

«Μια πανδημία γρίπης των πτηνών θα ήταν πιθανότατα ιδιαίτερα σοβαρή – δυνητικά ακόμη σοβαρότερη από εκείνη που βιώσαμε», δήλωσε από το εργαστήριό της στο Παρίσι.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά επεισόδια ανθρώπινης λοίμωξης από ιούς H5, συμπεριλαμβανομένου του H5N1 που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ μεταξύ πουλερικών και γαλακτοπαραγωγών βοοειδών.

Τα περιστατικά αυτά συνδέονταν, κατά κανόνα, με στενή επαφή με μολυσμένα ζώα. Τον τρέχοντα μήνα αναφέρθηκε το πρώτο περιστατικό ανθρώπινης λοίμωξης από H5N5 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον· ο ασθενής, με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε την περασμένη εβδομάδα.

Σε πρόσφατη έκθεσή του για τη γρίπη των πτηνών, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι καταγράφηκαν σχεδόν 1.000 κρούσματα σε ανθρώπους παγκοσμίως μεταξύ 2003 και 2025 – κυρίως στην Αίγυπτο, την Ινδονησία και το Βιετνάμ – με ποσοστό θνητότητας 48%.

Ο κίνδυνος πανδημίας παραμένει χαμηλός

Παρά τους κινδύνους, το ενδεχόμενο εκδήλωσης ανθρώπινης πανδημίας παραμένει χαμηλό, τόνισε στο Reuters ο Γκρεγκόριο Τόρες, επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης στον Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε έγκαιρα. Ωστόσο, προς το παρόν, μπορείτε να περπατάτε στο δάσος, να τρώτε κοτόπουλο και αυγά και να απολαμβάνετε τη ζωή σας. Ο κίνδυνος πανδημίας υπάρχει ως πιθανότητα· από πλευράς πιθανότητας όμως είναι ακόμη πολύ χαμηλός», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ραμέξ-Γουέλτι υπογράμμισε ότι, εφόσον ο ιός αποκτήσει ικανότητα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων, ο κόσμος είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένος απ’ ό,τι πριν από την COVID-19.

«Το θετικό, σε σύγκριση με την COVID-19, είναι ότι διαθέτουμε ειδικά προληπτικά μέτρα. Υπάρχουν υποψήφια εμβόλια και γνωρίζουμε πώς να τα παράγουμε γρήγορα», τόνισε. «Διαθέτουμε επίσης αποθέματα ειδικών αντιιικών που, κατ’ αρχήν, θα ήταν αποτελεσματικά έναντι αυτού του ιού της γρίπης των πτηνών», πρόσθεσε.

Πηγη: https://healthpharma.gr