Οι υγειονομικές αρχές, εταιρείες μεταφορών και νοσοκομεία των ΗΠΑ βρίσκονταν σε ετοιμότητα το βράδυ της Παρασκευής ενόψει της άμεσης έναρξης εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης, με διαστάσεις άνευ προηγουμένου, καθώς ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) χορήγησε, την άδεια να χρησιμοποιηθεί κατεπειγόντως ένα πρώτο εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού στη χώρα.
Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να γίνει μέσα σε «λιγότερες από 24 ώρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να νικηθεί η πανδημία, η οποία ανέτρεψε την καθημερινότητα στις ΗΠΑ και κατάφερε βαρύ πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Κινούμενος με ταχύτητα άνευ προηγουμένου, ο FDA ενέκρινε χθες την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Οι ΗΠΑ έγιναν η πέμπτη χώρα που έδωσε πράσινο φως (μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό). Αρμόδια επιτροπή του FDA αναμένεται να εξετάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, αυτού της Moderna.
Οι UPS και FedEx διαβεβαιώνουν πως είναι έτοιμες να μεταφέρουν εκατομμύρια δόσεις σε όλη τη χώρα, εκτελώντας κρατικές συμβάσεις που προβλέπουν πως θα δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στη μεταφορά των εμβολίων με τα αεροσκάφη και τα φορτηγά τους. Η αστυνομία θα παρέχει ασφάλεια από τα εργοστάσια ως τους χώρους εμβολιασμού, θα συνοδεύει ακόμη και φορτηγά που θα διανέμουν τις δόσεις.
Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε σχέδιο για τη δημιουργία κέντρου συντονισμού της ανοσοποίησης απέναντι στο δημαρχείο μεθαύριο Δευτέρα, το οποίο θα αναλάβει την άμεση διανομή των δόσεων στη μεγαλύτερη μητρόπολη των ΗΠΑ.
Τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι πιο ηλικιωμένοι αναμένεται ότι θα ανοσοποιηθούν στην πρώτη φάση. Η αρχική έλλειψη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα περιμένει πολύ, πιθανόν μήνες, προτού να είναι διαθέσιμα γι’ αυτόν. Πάντως όποιος Αμερικανός ή Αμερικανίδα το επιθυμεί αναμένεται να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Μπρετ Τζιράρ, υφυπουργό Υγείας των ΗΠΑ.
Τραμπ: Θα σταματήσουμε την πανδημία
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ότι ο πρώτος εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού στη χώρα του θα γίνει σε «λιγότερες από 24 ώρες»..
«Η πανδημία μπορεί να άρχισε στην Κίνα, αλλά εμείς θα τη σταματήσουμε εδώ στις ΗΠΑ», είπε ακόμη ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος περηφανεύτηκε ότι η χώρα του κατάφερε «ιατρικό θαύμα», αναπτύσσοντας «ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε λιγότερους από εννέα μήνες».
Πηγή: https://www.healthreport.gr/
