Μαγιορκίνης: Οι 4 περιοχές που «σαρώνει» ο κορονοϊός – Έκκληση στους νέους 18 με 40 ετών αλλά και στους καπνιστές

Στη δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

Δεν έκρυψε για άλλη μία φορά την ανησυχία του για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Άλλωστε τα νέα κρούσματα χτύπησαν και πάλι ρεκόρ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κατεγράφησαν 250 νέα κρούσματα στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη. 

Οι περιοχές

Σταθερή αύξηση παρουσιάζει η επέκταση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας όπως ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ.Μαγιορκίνης μιλώντας για τις περιοχές που σήμερα παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, τόνισε ότι στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται σήμερα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως υπογράμμισε, περιοχές όπως Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Σέρρες και Καστοριά βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της επιδημίας στην Ελλάδα.

Οι καπνιστές και οι νέοι

Στο μεταξύ ανησυχία προκάλεσε στους καπνιστές η αναφορά του κ.Μαγιορκίνη σε όσους καπνίζουν. Όπως σημείωσε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας ήρθε στην καλύτερη χρονική στιγμή ακριβώς πριν την πανδημία, γεγονός που θα πρέπει να αποτρέψει από το τσιγάρο όσους καπνίζουν, ενώ από την άλλη οι καπνιστές μένουν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

Ο επίκουρος καθηγητής τόνισε μάλιστα ότι όσοι καπνίζουν θα πρέπει να το περιορίσουν καθώς έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από covid-19.

Πάντως ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε για άλλη μία φορά έκκληση στους νέους από 18 έως 40 ετών να τηρούν τα μέτρα προκειμένου να μην έχουμε περαιτέρω διασπορά του ιού. Όπως είπε: “Η δυναμική αύξησης που βλέπουμε, ωστόσο, εντός των τελευταίων περίπου 7 ημερών έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία.

Κατ’ αρχάς, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες”.

Από την άλλη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως όλα τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 30 ετών.

Αντίστοιχα, οι διαγνώσεις κορωνοϊού στην Αθήνα ως τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο ανήκουν στην ηλικία των 33 ετών. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα στοιχεία δείχνουν πως συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *