«Ξέχασαν» τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Στο συρτάρι κρατάει η Αριστοτέλους Υπουργικές Αποφάσεις για τη ρύθμιση της λειτουργίας των ΜΗΝ, αποφεύγοντας παράλληλα το φορέα εκπροσώπησης τους.

Την έντονη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση έκδοσης ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) εκφράζει η Πανελλήνια Ένωσης τους. Η ΠΕΜΗΝ προειδοποιεί πως η κωλυσιεργία αυτή εμποδίζει τη σωστή αντιμετώπιση ιατρικών παθήσεων στην Οφθαλμολογία.

Έχουν περάσει 9 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου που προβλέπει πως οι ιατρικές πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία που εκτελούνται στις αυτοτελείς Μ.Η.Ν. και απαιτούν θεραπεία με φάρμακα κατηγορίας 1Α αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ.. Ωστόσο, η εν λόγω ΥΑ ακόμη δεν έχει εκδοηθεί.

Σαν να μην έφθανε αυτό, ο νόμος προέβλεπε την έκδοση ΥΑ που σχετίζεται με την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται οι Μ.Η.Ν., στο πλαίσιο  συμβάσεων που θα συνάπτουν με ασφαλιστικούς φορείς, εντός 6 μηνών. Ούτε αυτή η ΥΑ έχει δημοσιευθεί.

Προσπαθώντας να πληροφορηθεί για τους λόγους της καθυστέρησης και να αναζητήσει επίσπευση των διαδικασιών, η ΠΕΜΗΝ ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Αλλά ούτε σε αυτό έχουν λάβει απάντηση.

«Η αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία που είναι εις βάρος του ασθενή, αφήνει εύλογα ερωτηματικά, για σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί…», αναφέρει η Ένωση. Καλεί, όμως, για άλλη μία φορά ,τους αρμόδιους φορείς και προσωπικά τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση που επιβαρύνει τους ασθενείς και δυσχεραίνει τη θεραπεία τους» και ζητούν συνάντηση.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/