Προς κινητοποιήσεις διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί εάν δεν μειωθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ

Σε οριακή κατάσταση φαίνεται ότι είναι διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί εξαιτίας των υπέρογκων εκπτώσεων (rebate και claw back) που είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στον ΕΟΠΥΥ, όταν υπάρχει υπέρβαση στην προϋπολογισθείσα δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εκπροσωπούν τα διαγνωστικά εργαστήρια και τους γιατρούς, περίπου 40% των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούν κουρεύονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη σε πρόσφατη συνάντηση τους, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate και claw back) να μην ξεπερνούν το 10% προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Περιθώριο 15 ημερών πριν το “μπλόκο” στον ΕΟΠΥΥ

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεδρίασε προκειμένου να λάβει αποφάσεις ώστε αν δεν δοθεί λύση να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Έτσι αποφασίστηκε να παραμείνουν σε αναμονή όλοι οι κλάδοι που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις, μέχρι τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας στις 15 Απριλίου.

Ο κλάδος αναμένει απαντήσεις σε σχέση με την κοινοποίηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων που αφορά στο 2022 καθώς και στην παρουσίαση από την πλευρά του Υπουργού Υγείας των τρόπων αντιμετώπισης του claw back και τις μεταρρυθμιστικές τομές ώστε αυτό να περιοριστεί δεσμευτικά κάτω του 10% άμεσα.

Ο κλάδος θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, εφόσον αξιολογηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας, αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται σε όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, στα ιατρεία και στα Πολυϊατρεία είχε ορισθεί για το 2021 περίπου στα 460 εκατ. ευρώ. Όμως λόγω των μεγάλων αναγκών που προκύπτουν κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τώρα λόγω της πανδημίας και του long covid, η δαπάνη έφθασε στα 670 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Η υπέρβαση που προκύπτει από τη δαπάνη που είχε υπολισθεί στον ΕΟΠΥΥ επιστρέφεται ως claw back από τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα κουρέματα μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις αγγίζουν και το 40% των εισοδημάτων τους.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *