Συνταγογράφηση βραχνάς για γιατρούς και ασθενείς από το μειωμένο πλαφόν! Τα μηνύματα στους γιατρούς και τα πρόστιμα

Σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και στη θεραπευτική τους κάλυψη, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα από το κουρεμένο πλαφόν στη συνταγογράφηση που άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο (2018).

Το νέο κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης που αποτελεί το όριο συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς της χώρας, ξεκίνησε να εφαρμόζεται ιδιαιτέρως αυστηρά το τελευταίο διάστημα, οπότε και εμφανίζονται συστηματικά στον υπολογιστή των ιατρών μηνύματα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ότι ξεπέρασαν το πλαφόν.

Η ανησυχία είναι έντονη στον ιατρικό κόσμο δεδομένου ότι πλέον απειλούνται με υψηλά πρόστιμα μετά και το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα όρια που δε θα πρέπει να ξεπερνιούνται, θα ελέγχονται κάθε μήνα δειγματοληπτικά με βάση τον αριθμό των συνταγών που εκδίδουν οι γιατροί, τον αριθμό συγκεκριμένων σκευασμάτων αλλά μεταξύ άλλων και αν προέρχονται από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία.

Βέβαια το ιδιαιτέρως χαμηλό πλαφόν που έχει ορισθεί για κάθε ειδικότητα κάνει τους περισσότερους γιατρούς να κινούνται στο όριο αφού διαφορετικά δεν μπορούν να καλύψουν τους ασθενείς τους.

Ωστόσο το πρώτο βήμα είναι, στην περίπτωση που συχνά παραβλέπουν τα μηνύματα που φθάνουν στον υπολογιστή τους από το σύστημα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους, να κληθούν κάποια στιγμή για απολογία στον ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr