Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ: Προτάσεις με αφορμή τη συνεργασία Μπερσίμη-Βιοιατρικής

Την αντίδραση των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση για την συνεργασία του επίκουρου Καθηγητή κ. Σωτ. Μπερίμη με τον όμιλο της Βιοιατρικής. Έξι μήνες μετά την παραίτηση του κ. Μπερσίμη από τον ΕΟΠΥΥ, ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, προτείνει προς το Υπουργείο Υγείας «μια χρηστική νομοθετική ρύθμιση, ώστε υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΠΥΥ (π.χ. Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι) να έχουν ασυμβίβαστο για οποιαδήποτε ενασχόληση τους με πάροχο του Οργανισμού για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση τους από τον Οργανισμό».
Healthview.gr
Δηλαδή, ο Σύλλογος προτείνει εφεξής τα στελέχη που θα αναλαμβάνουν στον Οργανισμό να μένουν εκτός επαγγελματικού στίβου για 5 χρόνια (λόγο συνάφειας αντικειμένου). Η πρόταση αν και προβάλλεται ως «δίκαιη» και «ηθική», γίνεται ουσιαστικά για λόγους εντυπωσιασμού αφού κατά ομολογία είναι μη εφαρμοστέα και οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια: α) ο ΕΟΠΥΥ πλέον θα πρέπει να διοικείται από στελέχη που δεν προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Υγείας, αφού στη συνέχεια θα παραμένουν άνεργοι για 5 χρόνια, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα προσόντα τους β) όσοι αποδέχονται μια τέτοια θέση με τέτοιους όρους θα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι ….φροντίζουν για το μέλλον τους όσο κατέχουν τη συγκεκριμένη θέση.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σύλλογος των Εργαζομένων αφήνει σοβαρές αιχμές κατά Συμβούλου του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όσον αφορά συμβούλους που ξέμειναν στον Οργανισμό και δεν ακολούθησαν «καριέρα» σε κάποιον πάροχο θερμή παράκληση να περιοριστούν επιτέλους στο ρόλο τους και να σταματήσουν να εμπλέκονται στη Διοικητική Λειτουργία του Οργανισμού. Αρμόδιοι για την αντικειμενική ενημέρωση για διοικητικά θέματα είναι οι Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας και των ΠΕ.ΔΙ., θέμα το έχουμε ήδη θέσει και στο νέο Πρόεδρο του Οργανισμού».
Κατά τα λοιπά στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «γενικά αχρείαστες αλλαγές στην δομή του ΕΟΠΥΥ με τη δημιουργία αυτοτελών τμημάτων γραμματείας ΔΣ και γραμματείας Προέδρου καθώς και τη δημιουργία της Διεύθυνσης Προμηθειών του Οργανισμού, σε αντίθεση ακόμα και με τις αποφάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ». Και συνεχίζει: ένας Οργανισμός, που έχει ως κύρια αποστολή του τις παροχές προς τους ασφαλισμένους του, κρίθηκε απαραίτητο να έχει Διεύθυνση Προμηθειών και όχι Παροχών, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εικόνα απαξίωσης που με κάθε τρόπο προωθεί το Υπουργείο.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com