Τέλος στα ερωτηματικά από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής δεν αφορά εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, είναι για συγκεκριμένα άτομα στα οποία δίνεται η δυνατότητα. Η σύσταση παραμένει εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 60 ετών» επισήμανε η πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η σύσταση της επιτροπής για τον εμβολιασμό με την 4η δόση είναι η ίδια και παραμένει με αυτή που έχει διατυπωθεί στις αρχές Μαΐου, επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου εξηγώντας ότι η 4η δόση έχει όφελος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποκείμενο πρόβλημα.

Διευκρίνισε ότι η χθεσινή ανακοίνωση δίνει την δυνατότητα σε άτομα που για διαφορετικούς λόγους, όχι μόνο για λόγους υγείας, επιθυμούν να κάνουν 4η δόση. «Τα έχουμε γνωρίσει με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει προς την επιτροπή. Γι’ αυτούς ανοίγει η πλατφόρμα. Για περιπτώσεις που το επάγγελμά τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό ή ακόμα για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και δεν θέλουν να τα χάσουν γιατί είναι σημαντικά για την ζωή τους ή για θέματα οικογενειακά.

Και βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτούς τους λίγους ανοίγει. Πιστεύω ότι δεν θα πάνε πολλοί να κάνουν την 4η δόση και όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση δεν θα ανοίγαμε στον γενικό πληθυσμό για έναν εμβολιασμό που ακόμη δεν ξέρουμε το πρόσθετο όφελος» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Στα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία από τον Μάιο έχει δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με την 4η δόση, το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, συγκεκριμένα μόλις το 15% έχει εμβολιαστεί. «Και αν επανερχόμαστε με αυτή την σύσταση είναι για να τονίσουμε ότι αυτά τα άτομα ακριβώς, άνω των 60 ετών είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν την 4η δόση, το έχουν αμελήσει. Σε αυτό το σημείο να σταθούμε και όχι αν άνοιξε η πλατφόρμα για τους λίγους που έχουν ειδικούς λόγους να κάνουν την 4η δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγη: https://www.dikaiologitika.gr/