Το «ύπουλο» σημάδι που επιταχύνει το Αλτσχάιμερ

Όπως γράφει το Science, η αϋπνία επιταχύνει την εξάπλωση της πρωτεΐνης ταφ – προάγγελο της εγκεφαλικής βλάβης, που κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην άνοια.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington στο St. Louis εξήγησαν ότι η έλλειψη ύπνου βοηθά στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ και ότι οι καλές συνήθειες ύπνου μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

«Το ενδιαφέρον με αυτή τη μελέτη είναι που υποδηλώνει ότι καθημερινές συνήθειες, όπως ο ύπνος, μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια μέσω του εγκεφάλου», δήλωσε ο καθηγητής David Holtzman, επικεφαλής της μελέτης.

«Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα ύπνου και το Αλτσχάιμερ συνδέονται εν μέρει μέσω μιας διαφορετικής πρωτεΐνης (αμυλοειδούς βήτα) του Αλτσχάιμερ, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι η διακοπή του ύπνου προκαλεί την ταχεία αύξηση και την εξάπλωση της βλαπτικής πρωτεΐνης ταφ».

Η πρωτεΐνη ταφ βρίσκεται στον εγκέφαλο ακόμη και υγιών ανθρώπων, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να μπερδευτεί και να τραυματίσει τους κοντινούς ιστούς, προκαλώντας μείωση της γνωστικής ικανότητας.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η ταφ είναι σε υψηλά επίπεδα σε ηλικιωμένους, που κοιμούνται άσχημα. Αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο αν η έλλειψη ύπνου το προκαλούσε αυτό ή αν ύπνος και πρωτεΐνη συνδέονται με κάποιον άλλο τρόπο. Για να το μάθουν οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ταφ σε ποντίκια (γενετικά τροποποιημένα) και σε ανθρώπους με φυσιολογικό και με διαταραγμένο ύπνο.

Στους ανθρώπους μια νύχτα με κακό ύπνο προκάλεσε αύξηση των επιπέδων ταφ κατά περίπου 50%, όπως είπαν.

«Η στέρηση ύπνου επιτρέπει στην ταφ να συσσωρεύεται και να μπερδεύεται. Στα άτομα με Αλτσχάιμερ τα μπερδέματα της ταφ πρωτεΐνης τείνουν να εμφανίζονται σε μέρη του εγκεφάλου σημαντικά για τη μνήμη – όπως είναι ο ιππόκαμπος – και στη συνέχεια να εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Καθώς η ταφ μπερδεύεται, οι άνθρωποι αγωνίζονται όλο και περισσότερο να σκέφθούν καθαρά», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Όλοι πρέπει να προσπαθούμε να κοιμόμαστε καλά το βράδυ», επεσήμανε ο Dr Holtzman.

«Οι εγκέφαλοί μας χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν από τις πιέσεις της ημέρας. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ο επαρκής ύπνος, καθώς μεγαλώνουμε, μας προστατεύει από τη νόσο, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να μας βλάψει. Μάλιστα αυτά και άλλα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της ασθένειας, εάν έχει αρχίσει».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο διαταραγμένος ύπνος αύξησε την απελευθέρωση της πρωτεΐνης συνουκλεΐνης, χαρακτηριστική της νόσου Πάρκινσον. Τα άτομα με Πάρκινσον, όπως και τα άτομα με Αλτσχάιμερ, συχνά έχουν προβλήματα ύπνου.

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/