Πάνω από 100 επιστημονικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ανακαλύψει το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό που θα σώσει τον πλανήτη από τους θανάτους και τις βαριές περιπτώσεις από τον covid-19.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας πιθανώς μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν δημιουργηθεί κάποιες δόσεις εμβολίου οι οποίες και θα δοθούν στις ευπαθείς ομάδες καθώς βρίσκονται σε προτεραιότητα αφού κινδυνεύουν και περισσότερο. «Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους» είπε χαρακτηριστικά.
Βέβαια οι μελέτες είναι ακόμη σε αρχική φάση αλλά οι διαδικασίες επιταχύνονται.
Με βάση τα όσα εξήγησε ο κ.Τσιόδρας, τα εμβόλια βρίσκονται στη φάση μελέτης 1 και 2. Στη φάση 1 χορηγούνται σε πληθυσμό εθελοντών ενώ τους δίνονται διαφορετικές δόσεις του εμβολίου ώστε να ανιχνευθούν αντισώματα ή τυχόν παρενέργειες.
Μετά τις φάσεις 1 και 2 στην 3η φάση, θα εξετασθεί η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα.
Πηγή:https://www.healthreport.gr/
