Υπουργείο Υγείας: Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις για ποιοτικά κριτήρια σε διαγνωστικά, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης – Τι προβλέπουν

Με ποιοτικά κριτήρια επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να ελέγξει διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ

Έτοιμες είναι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι υπουργικές αποφάσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ και τους συμβεβλημένους παρόχους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προωθήσει τις υπουργικές αποφάσεις εντός του Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η εφαρμογή τους.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, περιελάμβανε τις βασικές κατευθύνσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται τόσο σε διαγνωστικά κέντρα όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, αλλά οι λεπτομέρειες αναμένεται με τις υπουργικές αποφάσεις.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι σε πρώτη φάση τα ποιοτικά κριτήρια για τον ΕΟΠΥΥ που θα εκδοθούν από το υπουργείο Υγείας θα αφορούν στους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, στις εξετάσεις αίματος, στις ιδιωτικές κλινικές και στα Κέντρα Αποκατάστασης.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με δηλώσεις του στο HealthReport.gr είχε απευθύνει προειδοποίηση στους συνεργαζόμενος παρόχους του ΕΟΠΥΥ που δεν πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι όσοι δεν τα τηρούν δεν θα συμβάλλονται με τον Οργανισμό.

Τα ποιοτικά κριτήρια για τον ΕΟΠΥΥ
Σε ότι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι πάροχοι θα πληρώνονται ανάλογα με το μηχάνημα που θα διαθέτουν.

-Θα επιβάλλεται κλιμακωτό rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) με βάση την πενταετία αλλά και τις τομές ενός μηχανήματος. Γεγονός που σημαίνει πως όσο πιο παλαιό είναι ένα μηχανήματα τόσο περισσότερες εκπτώσεις θα πρέπει να κάνει ο πάροχος στον ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς θα αμείβεται λιγότερο.

-Το rebate θα ξεκινά από 5% και θα φθάνει μέχρι και 40% ανάλογα με τα χρόνια ζωής ενός μηχανήματος και τις τομές (συνδυαστικά).

– Σχετικά με τις αιματολογικές εξετάσεις, ο πάροχος θα υποβάλλεται σε rebate 20% εάν για παράδειγμα δίνει σε εξωτερικά εργαστήρια τη διάγνωση του αίματος.

Οι κλινικές στον ΕΟΠΥΥ
Για τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης τα ποιοτικά κριτήρια είναι πιο σύνθετα και θα εφαρμοσθούν πιθανώς στο 2ο εξάμηνο του 2022.

Ωστόσο για να μπορεί κανείς να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, κλίνες ΜΕΘ, ενώ μεταξύ άλλων θα ορισθούν και κανόνες και δείκτες για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Στο Άρθρο 4 του νομοσχεδίου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας για τη διαμόρφωση πολιτικών αποζημιώσεων και
σύναψης συμβάσεων στις υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών

1. O Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) δύναται να διαμορφώνει πολιτικές αποζημιώσεων και σύναψης συμβάσεων, με κριτήρια ποιότητας, για τον καθορισμό των τιμών αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών (πάροχοι υγείας) και για την εφαρμογή υποχρεωτικών εκπτώσεων βάσει κριτηρίων ποιότητας (ποιοτικό rebate), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές.

Ως κριτήρια ποιότητας των υπηρεσιών των παρόχων υγείας ορίζονται ιδίως:

α) η ηλικία, η κατάσταση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού,

β) η εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,

γ) οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους εθνικούς ή διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων,

δ) η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομιών,

ε) οι νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και η εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται,

στ) η βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται,

ζ) η ανάπτυξη κλινών και η ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.),

η) η ορθή κλινική πρακτική, η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας ή τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών,

θ) η ύπαρξη πολιτικής κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και

ι) η κοινωνική δράση και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες».

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *