Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις τέλος Μαρτίου – Ποιες παθήσεις αφορούν για άνδρες και γυναίκες

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες ανάλογα την ηλικία τους ξεκινά να εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται άλλωστε για μία δέσμευση της κυβέρνησης που είχε διατυπωθεί πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η αρχή θα γίνει με τις γυναίκες άνω των 50 ετών με τις μαστογραφίες οι οποίες ξεκινούν στο τέλος Μαρτίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για τους άνδρες εντός του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να ενταχθούν και προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα.

«Ήδη ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, είναι το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός που θα φέρει και το όνομα της Φώφης Γεννηματά, όπου για πρώτη φορά εκμεταλλευόμενοι την άρτια λειτουργία της εμβολιαστικής κάλυψης και του εμβολιαστικού προγράμματος του
πληθυσμού θα αποστέλλεται SMS σε πρώτη φάση σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και αντιστοίχως τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από έναν γιατρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πώς θα προγραμματισθούν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις
Η διενέργεια των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων θα γίνει σε ιδιωτικές μονάδες υγείας. Οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσα από τα ψηφιακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΗΔΙΚΑ ποιες εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν δωρεάν.

Άλλωστε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει στοχευμένες εξετάσεις σε κάθε πολίτη ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία και τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι πολίτες σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα λαμβάνουν ένα sms στο οποίο θα αναφέρεται ποια εξέταση δικαιούνται δωρεάν με βάση την ηλικία.
Θα μπορούν στη συνέχεια μέσα από το ψηφιακό σύστημα της υγείας myhealth να κλείνουν ραντεβού σε κάποια δομή που θα είναι διαθέσιμη ή και απ΄ευθείας στο διαγνωστικό κέντρο.

Τα κονδύλια
Για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να αξιοποιηθούν κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο για τον τομέα της υγείας που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την κατανομή των κονδυλίων και στον τομέα της πρόληψης. Το πρόγραμμα πρόληψης της δημόσιας υγείας που θα περιλαμβάνει και τις δωρεάν εξετάσεις αγγίζει τα 254 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πρόληψης που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την άμεση ανακούφιση του νοσοκομειακού συστήματος.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *