Ύπουλη η λοίμωξη από κοροναϊό – Τα συμπτώματα μπορούν να επιμένουν ακόμη και στους νέους για εβδομάδες σύμφωνα με νέα έρευνα

Η Covid-19 μπορεί να είναι μια παρατεταμένη νόσος, ακόμη και για τους νεαρούς ενήλικες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Από τους ερωτηθέντες, το 35% ανέφεραν πως η υγεία τους δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως, ακόμη και 2 έως 3 εβδομάδες, αφού βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

  • Το CDC διεξήγαγε έρευνα με 292 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με Covid-19 και δεν νοσηλεύτηκαν, κατά το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου έως 25 Ιουνίου. Τα άτομα αυτά 14 – 21 ημέρες μετά το αρχικό τεστ για τον ιό, υποβλήθηκαν σε συνέντευξη, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στην εβδομαδιαία έκθεση νοσηρότητας και θνησιμότητας του CDC την Παρασκευή.
Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 94% ανέφερε πως είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα όταν προσήλθε να εξεταστεί για τον ιό. Από τις αναφορές τους, προέκυψε επίσης ένας μέσος όρος αριθμού συμπτωμάτων που παρουσίασαν, ο οποίος ήταν 7 συμπτώματα από τα 17 καταγεγραμμένα επισήμως από το CDC. Η κόπωση ήταν το συχνότερο σύμπτωμα, η οποία ακολουθούνταν από βήχα και πονοκέφαλο.
Το 65% το ερωτηθέντων ανέφεραν πως η υγεία τους αποκαταστάθηκε 5 – 12 ημέρες, αφού είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Ποιος ο ρόλος της ηλικίας

Η ηλικία φαίνεται να έπαιξε κάποιο ρόλο στον χρόνο που χρειάστηκε κάποιος για να επανέλθει η υγεία του. Από τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, το 47% ανέφερε πως ακόμη είχαν συμπτώματα για εβδομάδες μετά την διάγνωσή τους. Όσον αφορά τα άτομα ηλικίας 18-34, μόνο το 26% αυτών ανέφεραν πως είχαν ακόμη συμπτώματα, ενώ ανάμεσα στα άτομα ηλικίας 35-49, το 32% ανέφεραν πως δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση της υγείας τους.
Όσο περισσότερα χρόνια υποκείμενα νοσήματα διέθετε κάποιος, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εμφάνιζε συμπτώματα που υποχωρούσαν βραδέως. Παρόλα αυτά, 1 στους 5 νεαρούς ενήλικες, χωρίς υποκείμενες παθήσεις φαίνεται πως μετά από εβδομάδες δεν είχαν αναρρώσει πλήρως.
Αρκετοί είναι οι ιατροί που εκφράζουν την ανησυχία τους για τον χρόνο παραμονής των συμπτωμάτων σε ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό, με κύριο φόβο πως αυτά μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια ή ακόμη και να μην υποχωρήσουν ποτέ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες, ενώ ορισμένες κλινικές ήδη έχουν θέσει σε ισχύ προγράμματα διαχείρισης ασθενών με παρατεταμένα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19.
Οι συγγραφείς της μελέτης του CDC επισημαίνουν ομόφωνα, πως πρέπει οι ηγέτες όλων των χωρών, να υπενθυμίζουν στους νέους που δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τις επιπτώσεις της λοίμωξης από κοροναϊό, πως παρότι μπορεί να νοσήσουν ηπιότερα από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα συμπτώματα όμως μπορούν να είναι ανυποχώρητα για εβδομάδες.
Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να πλένουν όλοι τακτικά τα χέρια τους, να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους με συνωστισμό και να διατηρούν φυσικές αποστάσεις, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κοροναϊού, σχολιάζουν τέλος οι ειδικοί του CDC.
Πηγή: https://healthmag.gr/