Covid-19: Οι επαναμολύνσεις φέρνουν περισσότερους κινδύνους για την υγεία; (έρευνα)

Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι οι επαναμολύνσεις Covid-19 θα μπορούσαν να θέτουν πρόσθετους κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη υγεία των ανθρώπων – σε σύγκριση με το να μολύνονται μόνο μια φορά – ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ διαφωνούν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είναι πιο επικίνδυνες.

Το ζήτημα των επιπτώσεων των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων γίνεται κρίσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η πανδημία του Covid-19 εξαφανίζεται εν μέσω εκτεταμένης χαλάρωσης οποιωνδήποτε κοινωνικών αποστάσεων ή περιορισμών, που έχει δει πολλούς ανθρώπους να κολλήσουν τον ιό δύο ή περισσότερες φορές .

Μια δεύτερη ή περισσότερες λοίμωξη Covid αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, νοσηλείας και διαφόρων δυσμενών εκβάσεων στην υγεία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των νευρολογικών διαταραχών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine που εξέτασε τη βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης από το Υπουργείο Βετεράνων των ΗΠΑ.

«Η επαναμόλυνση είναι επακόλουθη με την έννοια ότι αν κολλήσετε ξανά τον Covid, ακόμα κι αν τον είχατε στο παρελθόν και ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί, αυτό θα μπορούσε να σας βάλει στο νοσοκομείο, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο». είπε ο Δρ Ziyad Al-Aly, συγγραφέας της μελέτης που εργάζεται ως κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ως επικεφαλής της έρευνας στο σύστημα Υγείας Βετεράνων του St Louis.

Αλλά η Δρ Σελίν Γκάουντερ, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών και αρχισυντάκτρια στο Kaiser Health News, είναι μεταξύ εκείνων που είπαν ότι η ανοσία από μια πρώτη μόλυνση σημαίνει ότι μια επακόλουθη μόλυνση ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο τέτοιων αποτελεσμάτων.  «Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για μια επαναμόλυνση από μια αρχική λοίμωξη και, αν μη τι άλλο, μια επαναμόλυνση θα έχει χαμηλότερο κίνδυνο επειδή έχετε κάποια βασική γραμμή ανοσίας τη στιγμή της επαναμόλυνσης», είπε ο Gounder.

Η συζήτηση για τους κινδύνους των επαναμολύνσεων – που οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί – θα μπορούσε να καθορίσει ποιες προφυλάξεις λαμβάνουν οι άνθρωποι κατά του Covid και αν οι άνθρωποι ανησυχούν άσκοπα τη στιγμή που η πανδημία έχει ήδη επηρεάσει την ψυχική υγεία.

Eρευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα υγείας μεταξύ περισσότερων από 440.000 συμμετεχόντων χωρίς επαναμόλυνση Covid με περίπου 40.000 συμμετέχοντες που είχαν τουλάχιστον μία επαναμόλυνση. Διαπίστωσαν ότι η επαναμόλυνση ενέχει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία κατά την οξεία φάση και έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

Ως εκ τούτου, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται εάν αξίζει να λάβουν προφυλάξεις για να προστατευθούν από επαναμολύνσεις, «η απάντηση σε αυτό είναι ναι», είπε ο Al-Aly.

Αλλά άλλοι ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες βλέπουν πιθανά προβλήματα με τη μελέτη.

«Αυτό που μπορεί να εμφανιστεί σε μια βάση δεδομένων με πολλούς πιο άρρωστους, ηλικιωμένους δεν θα ισχύει απαραίτητα για νεότερους, υγιέστερους ανθρώπους», δήλωσε ο John Moore, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College.

Αυτή η σκέψη είναι σημαντική, είπε ο Μουρ, επειδή η μελέτη θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετο φόβο και άγχος στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στα υγιή άτομα που «ανησυχούν για την υγεία τους από το να σηκώνονται το πρωί μέχρι να πάνε για ύπνο το βράδυ».

«Πολλές από αυτές τις υποθέσεις επιλύθηκαν σίγουρα μέσα σε ένα χρόνο, κάτι που δεν είναι σπουδαίο – δεν προσπαθώ να το ελαχιστοποιήσω αυτό», είπε ο Μουρ. “Αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι εφ’ όρου ζωής, κάτι που είναι καλό.”

Ο Al-Aly αναγνωρίζει ότι η μελέτη παρακολούθησε κυρίως ηλικιωμένους, λευκούς, άνδρες, αλλά είπε ότι οι εκτιμήσεις της είναι προσαρμοσμένες για αυτά τα χαρακτηριστικά. Επισημαίνει επίσης ότι το 10% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 12% ήταν κάτω των 38 ετών.

Όσον αφορά την ανησυχία για τη μελέτη που προκαλεί παράλογους φόβους, ο Al-Aly είπε ότι πιστεύει ότι «το να γνωρίζεις είναι καλύτερο από το να μην γνωρίζεις».

«Θα φοβόμουν πολύ περισσότερο την αβεβαιότητα», είπε. «Οπλισμένοι με πραγματική γνώση, γνωρίζοντας τις συνέπειες, μπορείτε πραγματικά να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, να προστατεύσετε την οικογένειά σας».

Όμως ο Μπράουν πιστεύει ότι δεν έχει υπάρξει οριστική μελέτη για τον αντίκτυπο των επαναμολύνσεων, εν μέρει επειδή πολλές από αυτές συνέβησαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Omicron και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για τη συγκέντρωση και ανάλυση των δεδομένων.

 

 

Πηγη: https://healthmag.gr/