Στρογγυλό τραπέζι στο 3ο Ηealth IT
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα στελέχη πληροφορικής μονάδων υγείας ήταν αφιερωμένο το πρώτο στρογγυλό τραπέζι της πρώτης ημέρας του συνεδρίου Health IT 2020, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Τσουρδίνη, Προϊστάμενο Τ.Π.Ο., στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ Ευάγγελο Σταματιάδη, η εκπαίδευση των εργαζομένων στα πληροφοριακά συστήματα είναι απαραίτητη όπως σημαντική είναι και η κυβερνοασφάλεια στην οποία πρέπει να επενδύσουμε. Για το G CLOUD ανέφερε ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία η οποία όμως πρέπει να ενισχυθεί κι άλλο.
Την ελλιπή ενημέρωση των διοικήσεων και των ανθρώπων που ασχολούνται με τα πληροφοριακά συστήματα στις ΥΠΕ, επεσήμανε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Θεοδόσης Λόζος, τονίζοντας ωστόσο ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το GDPR στις ΥΠΕ.
Ο Προϊστάμενος ΤΠΟ ΓΝ Σύρου, Δημήτρης Ρούσσος, τόνισε ότι οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με αυτά τα δίκτυα στα νοσοκομεία πρέπει να διαθέτουν ειδικές γνώσεις, αλλά πολλά νοσοκομεία επειδή δεν διαθέτουν πόρους το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, συμφώνησε ότι πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ στο κομμάτι της πληροφορικής, δήλωσε δε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να ξεκινήσει την εκπαίδευση του προσωπικού από τα μεγάλα νοσοκομεία και παράλληλα με ειδικά μαθήματα να διαχέεται αυτή η γνώση και σε άλλους.
«Αποτελεί μια από τις βασικές μας επιδιώξεις να ενισχύσουμε την κυβερνοασφάλεια ενισχύοντας το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία», δήλωσε. Σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, ο Σωτήρης Βασιλός, Στέλεχος Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε ότι ειδικά στις μέρες τις κρίσεις σχηματίστηκε το cooperation group που στόχο είχε να ελέγχει το γίνεται με τις κυβερνοαπειλές. «Τώρα θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας στην οποία θα προσκληθεί το ΥΥΚΑ για να ανταλλάξουμε απόψεις και πρακτικές με άλλες χώρες για καλύτερη εφαρμογή στους υγειονομικούς φορείς των δικτύων», πρόσθεσε.
Πηγη:HealthDaily
