Παρόλο που έχουμε εισέλθει στην περίοδο της γρίπης και των κρυολογημάτων, τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων από ιούς της γρίπης, ρινοϊούς και άλλους πιο αβλαβείς κοροναϊούς παραμένουν υπερβολικά χαμηλά. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι άλλη από την πανδημία Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη εξαιτίας της.
Προφανώς, λένε οι ειδικοί, «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», καθώς τα μέτρα κατά του κοροναϊού SARS-CoV-2 (lockdown, χρήση μάσκας, αποφυγή κοινωνικών επαφών και ταξιδιών, πλύσιμο χεριών κ.α.) έχουν τεράστια επίπτωση και στις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις πέρα από την Covid-19.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι φέτος εμβολιάστηκαν για γρίπη περισσότεροι από ποτέ άλλοτε
Στην Ελλάδα η γρίπη το 2021 (στοιχεία ΕΟΔΥ)
Κατά την εβδομάδα 7/2021 (15–21 Φεβρουαρίου 2021) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
Κατά την εβδομάδα 7/2021 (15–21 Φεβρουαρίου 2021) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 4 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 3 από νοσοκομεία και 1 από τα δίκτυα Sentinel. Κανένα δείγμα δεν ήταν θετικό για ιούς γρίπης
Από την εβδομάδα 40/2020 έως και την εβδομάδα 7/2021, στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Από την εβδομάδα 40/2020 έως και την εβδομάδα 7/2021 στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει συνολικά επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Πέρυσι η γρίπη στην χώρα μας
Μεγάλη άνοδο είχαν την 7/2020 εβδομάδα τα κρούσματα της γρίπης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επιτήρηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ
Πηγή: medlabnews.gr

