Νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης ανοίγει μια καινοτόμα θεραπεία, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τα δισκία Κλαδριβίνης που οι πάσχοντες μπορούν να λαμβάνουν στο σπίτι τους για 20 ημέρες και επαναχορηγούνται έπειτα από έναν χρόνο για το ίδιο διάστημα. Όπως αποδείχθηκε από τη μελέτη CLARITY EXT η περίοδος χωρίς δραστηριότητα της νόσου (υποτροπές, μαγνητική τομογραφία, εξέλιξη αναπηρίας) διατηρήθηκε για τέσσερα χρόνια.
Η νέα θεραπεία στοχεύει επιλεκτικά και περιοδικά τα λεμφοκύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παθολογικής διαδικασίας της πολλαπλής σκλήρυνσης και ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας, όπως ορίζεται από κλινικά ή απεικονιστικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία στην Ελλάδα 12.000 συνάνθρωποι μας πάσχουν από τη νόσο και παγκοσμίως οι ασθενείς φτάνουν τα 2,3 εκατομμύρια.
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης περιλαμβάνουν θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα και προβλήματα στη δύναμη και στο συντονισμό.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Σπύρος Κονιτσιώτης,Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσιάζοντας τις νέες εξελίξεις «αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι τα δισκία κλαδριβίνης έρχονται να καλύψουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών. Πρωταρχική ασφαλώς ανάμεσά τους είναι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε βάθος χρόνου. Εξίσου σημαντικά ωστόσο είναι και άλλα δύο σημεία: το ισοζύγιο ασφάλειας – αποτελεσματικότητας και το γεγονός ότι με αυτή τη θεραπεία ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με συχνές, χρονοβόρες διαδικασίες παρακολούθησης. Στην πραγματικότητα κάνουμε λόγο για μηδενική παρακολούθηση για δύο χρόνια».
Ο δρ. Σπύρος Δευτεραίος, Νευρολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Merck Ελλάδος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον τονίζοντας μεταξύ άλλων αυτή η μεγάλη κληρονομιά, αποτελεί στην πραγματικότητα το εφαλτήριο για να παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας στη φροντίδα της ΠΣ και στην εξεύρεση λύσεων και αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ασθενών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή με νέα προϊόντα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα και αισιοδοξούμε για ακόμα περισσότερες λύσεις και επιλογές στο μέλλον».
Στο καίριο ζήτημα της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία, εστίασε ο Διευθυντής Πρόσβασης και Τιμολόγησης της Merck, κ. Γιώργος Μαρολαχάκης ο οποίος επισήμανε πως «όταν αποζημιωθεί το σκεύασμα θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες θεραπευτικές επιλογές για την ίδια ένδειξη. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι το δοσολογικό σχήμα του είναι τέτοιο που ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των ασθενών στη διαδικασία να προμηθευτούν από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ το φάρμακό τους. Η Merck είναι καθόλα έτοιμη έχοντας ολοκληρώσει την έγκαιρη και πλήρη κατάθεση του φακέλου του φαρμάκου στην Επιτροπή HTA, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την αποζημίωσή του από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης».
Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, το κόστος της θεραπείας, που εκτιμάται στα 24.000 ευρώ, θεωρείται σαφώς μικρότερο από εκείνο αντίστοιχων θεραπειών, που χορηγούνται σε χρόνια βάση.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η λεμφοπενία (μείωση λεμφοκυττάρων) και οι λοιμώξεις από τον ιό του έρπητα ζωστήρα.
Το νέο φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με ενεργές μακροχρόνιες λοιμώξεις, όπως φυματίωση ή ηπατίτιδα, σε ασθενείς με λοίμωξη HIV ή σε ασθενείς με εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού.
Πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται σε ασθενείς με μέτρια ή σημαντική μείωση της νεφρικής λειτουργίας και σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.
Πηγη:https://www.healthreport.gr/
