Σε συνεργασία με το ΑΠΘ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά σε μια σημαντική κοινωνική επένδυση, υιοθετώντας μια πραγματικά καινοτόμο πρόταση παρέμβασης στο πεδίο των εξαρτήσεων, μέσω της υλοποίησης, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, διετούς προγράμματος δράσεων προαγωγής αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΠΠΑ Περιφέρειας 2026-30, που αφορά το σύνολο της Θεσσαλίας.
Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο, διαδικτυακά παιχνίδια και άλλες συμπεριφορικές εξαρτήσεις, οι οποίοι όμως διατηρούν σε ένα βαθμό επίπεδα λειτουργικότητας (σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο), καθώς και στα μέλη του συγγενικού και οικογενειακού τους περιβάλλοντος, προσφέροντας μια νέα πρόταση απεξάρτησης που συνδυάζει επιστημονική γνώση, κοινωνική καινοτομία και ανθρώπινη προσέγγιση. Βασίζεται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, το οποίο λειτουργεί σε τρεις πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά) και αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης που βασίζεται στη φιλοσοφία και τις πρακτικές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης κ. Φοίβο Ζαφειρίδη «η καινοτομία του νέου προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι απευθύνεται και σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα εθιστικών συμπεριφορών που, ωστόσο, διατηρούν σε σημαντικό βαθμό λειτουργικότητα στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή – μια πληθυσμιακή ομάδα που συχνά δεν καλύπτεται επαρκώς από τις υφιστάμενες παραδοσιακές δομές απεξάρτησης»
Πηγη:HealthDaily
