Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την χρήση της μάσκας

Πολλά έχουν επωθεί και γραφτεί για την χρήση μάσκας, η οποία αποτελεί φραγμό των μολυσματικών αναπνευστικών σταγονιδίων και θεωρείται το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 έως την παραγωγή εμβολίου για τον ιό.

Τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τις μάσκες συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠαναγιώτης ΜαλανδράκηςΙωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)  (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover-guidance.html).

Που είναι χρήσιμη;

Ως γνωστόν, απαραίτητη είναι και για τους μη νοσούντες, σύμφωνα με μελέτες, καλύπτοντας το ενδεχόμενο ασυμπτωματικών ασθενών.

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι εάν δεν διατηρούνται οι αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων, καθώς η μάσκα προστατεύει και «ως ένα σημείο αυτόν που την φοράει από τους υπόλοιπους, ανάλογα με το υλικό της. Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα» εξηγούν οι επιστήμονες.

Από τον «κανόνα» της καθολικής χρήσης εξαιρούνται:

  • τα παιδιά κάτω των 2 ετών,
  • άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια, και
  • άτομα με συμπεριφορικά ή γνωσιακά προβλήματα, (λαμβάνουν διαφορετικές εναλλακτικές πρόληψης).

Είδη μασκών

Υφασμάτινη μάσκα: Πρέπει να διαθέτει δύο τουλάχιστον επίπεδα σφιχτού υφάσματος όπως βαμβάκι, και να διευκολύνει την αναπνοή διαμέσου της (συνίσταται να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες).

 Μη χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης: Χρησιμοποιούνται σε περιστάσεις, π.χ. η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να λερωθεί.

 Μάσκες με βαλβίδα εισπνοής: Δεν συνίστανται γιατί δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού σε περίπτωση που ο χρήστης νοσεί.

Χειρουργικές μάσκες:  Συνιστώνται στους λειτουργούς υγείας.

Άλλα καλύμματα

Διαφανή πλαστικά καλύμματα στοματικής κοιλότητας: Συνιστώνται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν, ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις όπως σε τραγουδιστές.

Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης αναπνέει κανονικά, ότι δεν συγκεντρώνεται υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας, και η μάσκα αυτή πρέπει να αφαιρείται στον ύπνο.

Άλλα είδη προστασίας του προσώπου όπως τα γυαλιά και η ασπίδα προσώπου δεν συστήνονται ως αντικατάσταση της μάσκας, καθώς αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο επιτρέποντας τη δίοδο μικροσταγονιδίων.

 Χρήση ασπίδας

Όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη λύση πλην της ασπίδας, τότε αυτή πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο ως το πηγούνι. Στη συνέχεια ο χρήστης πρέπει να πλύνει καλά τα χέρια κατά την αφαίρεση της ασπίδας. Εφόσον είναι επαναχρησιμοποιούμενη τότε πρέπει ο χρήστης να την απολυμάνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Οδηγίες  όταν δεν είναι δυνατή η χρήση της μάσκας:

Στα εστιατόρια, όταν τρώμε ή πίνουμε νερό, αλλά και σε αθλητικές δραστηριότητες , τότε πρέπει να τηρείται η απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ενθαρρύνονται να ζητήσουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού τους.

Τα άτομα με άσθμα μπορούν να φορούν μάσκα κανονικά.

Σε υψηλές θερμοκρασίες, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μην μπορούν να φορέσουν μάσκα λόγω αύξησης της πιθανότητας θερμοπληξίας. Στην περίπτωση αυτή, η χρήση μάσκας χρειάζεται όταν υπάρχει συγχρωτισμός με πλήθος με πολύ κόσμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση μάσκας δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εισπνέει ο χρήστης. «Το μόριο του CO2 είναι αρκετά μικρό ώστε περνάει και από τα πλάγια της μάσκας κατά την αναπνοή και την ομιλία και διαμέσου της μάσκας, ενώ ο ιός είναι αρκετά μεγαλύτερος για να διέλθει διαμέσου μίας σωστά τοποθετημένης μάσκας» εξηγούν οι επιστήμονες.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/