Πνευμονιοκοκκικά εμβόλια ελλείψεις: “Καμπανάκι” κινδύνου εν μέσω υγειονομικής κρίσης

Δύο μεγάλα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια παρατηρούν ήδη ελλείψεις στην ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να είναι κακό για τους επόμενους μήνες

Καθώς η υγειονομική κρίση συνεχίζει να μαίνεται παγκοσμίως, οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν ότι μια τέλεια καταιγίδα του νέου κορωνοϊού, της πνευμονίας και της εποχικής γρίπης θα μπορούσε να προσπεράσει νοσοκομειακά συστήματα. Τώρα, δύο μεγάλα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια παρατηρούν ήδη ελλείψεις στην ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να είναι κακό για τους επόμενους μήνες.

Η Merck & Co. Pneumovax 23 και η Pfizer της Prevnar 13 αντιμετωπίζουν ελλείψεις στην Ευρώπη, καθώς οι ερευνητές δοκιμάζουν και τα δύο πνευμονιοκοκκικά εμβόλια ως προληπτικό μέτρο κατά της COVID-19, ανέφερε το Reuters. Παρά το γεγονός ότι ο εφοδιασμός λειτουργεί κανονικά στις Η.Π.Α., ένα πλήθος ευρωπαϊκών χωρών αναγκάστηκε να διανείμει και τα δύο εμβόλια καθώς πλησιάζουν οι κρύοι χειμερινοί μήνες και τα νοσοκομειακά συστήματα φοβούνται ένα διπλό κύμα ασθενών με COVID-19 και πνευμονία. Αυτή η «άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Merck, έβαλε και τους δύο φαρμακοβιομηχανίες σε μεγάλη πίστα. “Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει τη διαθέσιμη προσφορά σε ορισμένες αγορές”, δήλωσε η εκπρόσωπος. “Συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση στενά και προσπαθούμε να διαθέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη προσφορά σε χώρες σε όλο τον κόσμο”.

Με την αύξηση των ελλείψεων σημείου, η Pfizer διαβεβαίωσε ότι διαθέτει «υγιή προσφορά διαθέσιμου παγκόσμιου αποθέματος» για την Prevnar και «έχει αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν συστηματικά προβλήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer. Στην Ιταλία, η προμήθεια και των δύο εμβολίων είναι τόσο σπάνια, σύμφωνα με μια πηγή στο Reuters ότι “είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν”. Εν τω μεταξύ, η χώρα ενέκρινε ένα προσωρινό πρόγραμμα για τις φαρμακοβιομηχανίες να αγοράζουν τα εμβόλια στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία αύξησε την ελάχιστη ηλικία για τη χρήση εμβολίων των ηλικιωμένων από 60 σε 70 σε μια προσπάθεια περιορισμού της ζήτησης. Το έθνος κατέληξε σε συμφωνία για εκτροπή παρτίδων Pneumovax από την Ιαπωνία και είπε ότι ενδέχεται να μην έχουν προγεμισμένες σύριγγες του εμβολίου μέχρι τον Ιανουάριο. Η έλλειψη εμβολίων για την πνευμονία στην ΕΕ έρχεται καθώς οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο φοβούνται ότι ένα ισχυρό μείγμα COVID-19, πνευμονίας και της εποχικής γρίπης θα μπορούσε να κατακλύσει γρήγορα τα νοσοκομειακά συστήματα.

Στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζει να δημιουργείται ένα τρίτο κύμα μολύνσεων COVID-19, οι κατασκευαστές εμβολίων γρίπης έχουν προγραμματίσει να διανείμουν 20 εκατομμύρια δόσεις – μια μεγάλη αύξηση από 17 εκατομμύρια το 2019, Elaine O’Hara, επικεφαλής εμπορικών επιχειρήσεων της Βόρειας Αμερικής της Sanofi Pasteur , είπε τον Ιούνιο. Η Sanofi θα αποστείλει έως και 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης φέτος, δήλωσε ο O’Hara – αύξηση από 70 εκατομμύρια πέρυσι. Η Seqirus έστειλε 52 εκατομμύρια δόσεις πέρυσι και σχεδιάζει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό κατά περίπου 10% για την επόμενη σεζόν. Η GlaxoSmithKline, ο τρίτος μεγάλος παίκτης εμβολίων κατά της γρίπης, έστειλε 46 εκατομμύρια δόσεις πέρυσι και σχεδιάζει να αποστείλει 50 εκατομμύρια φέτος, δήλωσε εκπρόσωπος του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, μια σειρά φαρμακοβιομηχανιών κυνηγούν το πρώτο εμβόλιο COVID-19, με τους πρωτοπόρους να στοχεύουν στις άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης το Νοέμβριο. Σε μια ολοήμερη εικονική ακρόαση, εμπειρογνώμονες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι συνεργάζονται με την Επιχείρηση Warp Speed ​​και τις περιοχές σε μια προσέγγιση σταδιακής διανομής για πιθανά εμβόλια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων εμβολιασμού, ενώ οι δόσεις είναι περιορισμένες, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και άλλοι πρώτοι ανταποκριτές θα έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμούς.

Επίσης κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων εμβολιασμού, η κυβέρνηση θα στοχεύσει άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρό COVID-19, εκείνους που ζουν σε κοντινή απόσταση, εκπαιδευτικούς και άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια, ανέφεραν ειδικοί. Ο επικεφαλής της επιχείρησης Warp Speed ​​Moncef Slaoui προέβλεψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι τα εμβόλια COVID-19 από τη Moderna και την Pfizer θα μπορούσαν να φτάσουν σε όλους τους Αμερικανούς έως τον Ιούνιο του 2021 εάν η πολιτική δεν επιβραδύνει την εφαρμογή.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/